Managerii estimează o creştere moderată a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul

0

În următoarele trei luni din acest an, activitatea în construcţii şi comerţul cu amănuntul va înregistra o creştere moderată, la fel şi preţurile în comerţul cu amănuntul, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte luna august 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

– În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%).

Din punct de vedere al locurilor de muncă, managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).  Preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

-În opinia lor, managerii estimează pentru sectorul comerţ cu amănuntul pentru perioada de referinţă, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%).
Pentru următoarele trei luni, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -12%), conform estimărilor din luna august 2020.

În contextul dat, instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close