Marcel Ciolacu: Traficul rutier va fi monitorizat de poliţiştii români prin satelit

De Jurnalul Național Actuale Auto 262 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, în ședința de Guvern de joi, va fi aprobat proiectul Helipol: „Poliția Română va spori monitorizarea și gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicații prin satelit și alte tehnologii”.

În afirmaţiile sale, „Vrem ca românii să meargă în siguranță cu mașina, mai ales că suntem în vremea concediilor, și domnul vicepremier și ministru al Afacerilor Interne propune astfel un poriect foarte important, numit Helipol. Vrem să creștem gradul de siguranţă pe șosele printr-un concept integrat realizat mai ales pe banii europeni”, a spus premierul.

 

Acesta a adăugat că este pentru prima oară când există această abordare în România.

În plus, „Poliția Română va spori monitorizarea și gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicații prin satelit și alte tehnologii”, a precizat Ciolacu. Potrivit acestuia, România este pe unul dintre primele locuri din Europa la numărul victimelor din accidente rutiere.

În cuprinsul Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „HeliPol” , „ca primă necesitate se impune achiziția unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puțin 120 minute” care „va contribui în mod direct la întărirea capacității Poliției Române de monitorizare și gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acțiune integrată între efectivele de poliție dispuse la sol și o unitate aeriană de elicoptere”.

Mai mult, Poliția vrea să cumpere și un al doilea elicopter, cu o autonomie de zbor de cel puțin 240 minute, care va fi dotat cu sisteme de supraveghere video și va fi utilizat „în scop preventiv și de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulație pe drumurile publice pentru creșterea siguranței rutiere”.

 

În cadrul proiectului prevede, de asemenea, achiziția a 200 de autospeciale autospeciale pentru poliția rutieră. Potrivit notei de fundamentare, necesarul poliției rutiere este de aproximativ 1.800 de autospeciale, media necesarului pentru fiecare unitate de poliție rutieră (județ sau echivalent) fiind de aproximativ 40 de autospeciale per unitate de poliție.

Investiţie de 293.403 de mii de lei

MAI, a informat că în realitate, parcul auto al poliției rutiere are un deficit de aproximativ 500 de autospeciale, ceea ce face ca fiecare unitate de poliție rutieră să aibă în medie doar 29 de autospeciale funcționale.

Autospecialele vor fi distribuite regional, urmând a fi utilizate în condiții de teren greu accesibil, zone izolate precum și în activitatea de cercetare a accidentelor rutiere, pentru a maximiza eficiența intervenției.

Având în vedere că la nivelul MAI „există foarte puține terminale satelitare aflate în dotarea structurilor care participă la misiuni generate de situații deosebite”, proiectul mai propune achiziția de infrastructură de comunicații și terminale satelitare care să asigure „preluarea și prelucrarea informațiilor transmise de elicoptere prin intermediul terminalelor satelitare”, transmiterea și schimbul de informații și date către centrele mobile de comunicații pentru asigurarea monitorizării traficului aerian şi terestru.

Valoarea totală a investiției este de 293.403 mii lei și va fi finanțată „din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne”.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: