Medicul infecționist Adrian Marinescu avertizează despre riscul de holeră pe litoralul românesc; „Cred că ar trebui spus foarte clar”

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 229 citiri
4 min citire
 

În această vară, sezonul estival a sosit cu pași repezi, iar o mare parte dintre români are deja planurile de vacanță făcute. Cu toate acestea , există și factori perturbatori care pot tulbura concediile, atâta vreme cât oamenii nu sunt bine informați.

Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina a creat o adevărată isterie în Europa, având în vedere dezastrul ecologic produs, dar și imensele pagube generate pentru Ucraina. În urma unei analize atente a efectelor negative și a impactului asupra medului, OMS a tras un semnal de alarmă privind riscurile de transmitere a virusului holerei sau a altor boli, avertisment care a creat panică în rândul tuturor.

Medicul Adrian Marinescu, anunțul care îi va clarifica pe români cu privire la riscurile din Marea Neagră

Românii sunt tot mai speriați de avertismentele date de autoritățile internaționale de Sănătate după ce Ucraina a anunțat posibila contaminare a apei de mare cu virusul holerei. Astfel, OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila infectare cu virusul holerei a zonelor afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka, printre acestea aflându-se și România.

Pentru a clarifica exact care este situația reală și ce trebuie să știe românii care au planuri de a ajunge pe litoral în perioada următoare, directorul medical al Institutului „Matei Balş” a dezvăluit de ce nu trebuie să ne temem că ne-am putea îmbolnăvi.

În primul rând, în acest moment nu există nicio dovadă sau certitudine că virusul holerei se află în apă, ea nefiind declarată. În al doilea rând, șansele sunt infime dacă vorbim de infectare, singurul mod în care am putea este acela prin înghițire al apei. Chiar și așa, dacă această cantitate este una mică, riscul de îmbolnăvire este mic.

„Oamenii trebuie să-și facă vacanțele fără griji”

Infecționistul îi sfătuiește pe români să nu intre în panică din cauza speculațiilor care circulă la nivel înalt, acestea fiind doar niște avertizări. Realitatea este cu totul alta, iar din acest motiv, românii trebuie să stea liniștiți și să nu se streseze din acest motiv.

În afirmaţiile sale, ”Pericolul este foarte mic. Și cred că ar trebui spus foarte clar că oamenii trebuie să își facă vacanțele și este bine să meargă pe litoralul românesc! Fără discuție că nu există un risc real care într-adevăr să le pună sănătatea în pericol.În primul rând, în Ucraina, chiar dacă agentul patogen este prezent în mediu, nu există niciun caz de holeră declarată. Deci lucrurile sunt clare.

În plus, chiar dacă la un moment dat am putea identifica acea bacterie care dă holera și la noi, riscul tot este mic pentru că aici putem discuta de cazuri izolate sau putem să discutăm de situația în care nu avem infecție activă.

Am primit de mai multe ori următoarea întrebare: dacă la un moment dat găsesc agentul patogen în apă și eu merg să fac baie, cât de mare este riscul? Răspunsul este că riscul este mic pentru că doar în mod accidental voi veni în contact cu apa pe care să o înghit într-o cantitate mică. Nu este o doză infectantă și atunci riscul de a mă îmbolnăvi este mic”, a declarat medicul pentru Antena 3CNN.

Sursa – playtech.ro