Menţinerea ajutoarelor până când economia se stabilizează, recomandă G20

De Jurnalul Național Bănci Economie Externe 118 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB), care integrează ţările din G20, recomandă menţinerea ajutoarelor publice până când economia se stabilizează, relatează agenţia EFE.

Randal K. Quarles preşedintele Consiliului de Stabilitate Financiară, avertizează miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20, într-o scrisoare, că programele de vaccinare reprezintă un punct de cotitură în pandemia de COVID-19, dar avertizează că „retragerea măsurilor de sprijin înainte ca perspectivele macroeconomice să se fi stabilizat ar putea fi asociată cu riscuri semnificative imediate pentru stabilitatea financiară”.

Însă, din punct de vedere economic, el consideră că pot apărea alte riscuri pentru stabilitatea financiară în cazul în care măsurile de sprijin se menţin prea mult timp.

În acest sens, cele mai multe autorităţi consideră că toate „costurile unei retrageri premature a sprijinului ar putea fi mai semnificative decât menţinerea acestora prea mult timp”, se arată în scrisoare.

Astfel, ţările membre ale Consiliului de Stabilitate Financiară, organism cu sediul în oraşul elveţian Basel, s-au angajat să-şi coordoneze retragerea măsurilor de sprijin de stat în economie.

Graţie acestui organism, se apreciază progresele realizate în reformele bancare pentru a evita ca mari bănci să intre în faliment şi să pună în pericol stabilitatea sistemului financiar (too-big-to-fail). Aceste reforme au redus riscurile pentru sistemul financiar global, au crescut credibilitatea rezoluţiei şi disciplinei de pe piaţă şi, astfel, au adus beneficii nete pentru societate.

Dar, Consiliul de stabilitate consideră că aceste reforme se pot dezvolta şi mai mult, în special în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a pierderilor totale şi la transparenţa finanţării rezoluţiilor (rezoluţie bancară: reorganizarea unei bănci cu probleme, care urmăreşte menţinerea stabilităţii financiare, continuitatea serviciilor bancare şi revitalizarea băncii).

Unele riscuri s-au mutat în afara sistemului bancar, la intermedierea financiară non-bancară.

Prin această scrisoare, adresată miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se vor reuni miercuri online, se subliniază, de asemenea, importanţa abordării problemelor legate de schimbările climatice actuale.

În acest context, trei echipe lucrează în Consiliul de Stabilitate Financiară pe partea de date, rapoarte, reglementare şi supervizare şi în iulie vor prezenta G20 două rapoarte cu recomandări privind foaia de parcurs care trebuie urmată pentru a face faţă riscurilor financiare relaţionate cu schimbările climatice.

Consiliul de Stabilitate Financiară a fost creat al reuniunea G20 de la Londra, din 2009, în contextul crizei financiare.

Îar G20 este un organism internaţional ce reuneşte cele mai mari economii ale lumii. Membrii săi cumulează mai mult de 80% din PIB mondial, 75% din comerţul global şi 60% din populaţia Planetei.

Aşadar, membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, Japonia, India, Indonezia, Italia, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.