Ministrul Sănătății Alexandru Rafila: ”Dacă certificatul verde nu trece, avem cu toţii o problemă”

De Jurnalul Național Politică Sănătate 194 citiri
3 min citire
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat marți, 21 decembrie, că nu şi-a anunţat disponibilitatea de a demisiona dacă nu este adoptat proiectul privind certificatul verde, potrivit news.ro.

Ministrul a subliniat că legea trebuie adoptată pentru că documentul este un instrument în cazul apariției unui nou val pandemic.

În opinia sa, ”Dacă nu apare un val pandemic, atunci avem doar un cadru legal. Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toţii o problemă, nu suntem responsabili pentru ceea ce se întâmplă. Este responsabilitatea acestei coaliţii, PSD şi-a făcut datoria, a venit cu acest proiect, suntem dispuşi să îl susţinem din toate punctele de vedere. Asta e situaţia”, a declarat el.

Întrebat dacă are susţinerea PSD pentru a trece acest proiect, Rafila a răspuns: „Da, absolut”.

Astfel, ”Nu fac parte din echipa de negociere a coaliţiei (…) PSD nu are cum să tragă de timp din moment ce a făcut această propunere”, a mai menţionat ministrul.

Marţi a avut loc o întâlnire între liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu, la Parlament, însă nu s-a ajuns la un consens în privinţa acestui certificat verde.

Guvernul îşi doreşte ca legea certificatului verde să intre în vigoare imediat, pentru a se putea aplica automat în cazul declanşării valului 5 al pandemiei.

Astfel, Parlamentul pleacă în vacanţă până în februarie, Executivul mai are două zile să încerce să impună proiectul lui Alexandru Rafila, prin asumarea răspunderii Guvernului, dar pentru a face acest lucru trebuie ca proiectul lui Florin Cîţu, pe acelaşi subiect, să fie retras din dezbaterea parlamentară sau respins definitiv în Parlament. În caz contrar, asumarea răspunderii Guvernului ar fi neconstituţională.

Proiectul PNL se află în acest moment blocat la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, fără raport. Liberalii nu ar fi de acord cu asumarea răspunderii pe acest proiect, asta deşi premierul Nicolae Ciucă susţine introducerea lui cât mai repede.

Anterior, ministrul Sănătăţii a declarat că decizia în privinţa introducerii certificatului verde COVID-19 va fi una politică, în urma unui consens în coaliţia de guvernare.