MJ: Instanţele au cheltuit doar jumătate din banii alocaţi pentru combaterea epidemiei

0 11

În urma unei şedinţe de lucru, în sistem de videoconferinţă, Ministerul Justiţiei susţine că instanţele din România, au cheltuit doar jumătate din cei 14 milioane de lei primiţi în vederea gestionării crizei sanitare, ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus.

Şedinţa a avut loc joi între secretarul de stat în MJ Lidia Barac şi reprezentanţii grefierilor.

În cadrul aceleiaşi sedinţe, reprezentanţilor sindicatelor grefierilor le-au fost prezentate acţiunile întreprinse de Ministerul Justiţiei cu privire la gestionarea activităţii instanţelor în condiţii de siguranţă, pe fondul pandemiei COVID-19, multe dintre acestea nefiind cunoscute de către aceştia, inclusiv faptul că, din fondurile alocate, un procent semnificativ nu a fost cheltuit.

În acest context a fost subliniat faptul că organizaţiile sindicale ar putea avea un rol mult mai activ în monitorizarea modului în care sunt cheltuite fondurile alocate instanţelor de către minister.

În această perioadă pandemică, Ministerul Justiţiei susţine că a alocat fonduri în valoare de 34.858.000 lei instanţelor judecătoreşti şi instituţiilor subordonate (inclusiv unităţilor sanitare).

Astfel, instanţele judecătoreşti au primit fonduri în valoare de 14.488.000 lei în vederea gestionării crizei sanitare, iar plăţile efectuate de acestea au o valoare de 7.711.064 lei, la data de 31 octombrie, conform raportărilor financiare lunare transmise de instanţe, centralizate de minister.

Actual, dacă raportăm plăţile efectuate la bugetul alocat, a rezultat un grad de execuţie bugetară de 53%.

Astfel, MJ mai arată că, în perioada stării de urgenţă, a achiziţionat de la CN Unifarm SA, pentru instanţele judecătoreşti, următoarele materiale: 3.000 de combinezoane, 3.000 de măşti protecţie, 3.300 de perechi de mănuşi, 3.300 de perechi botoşi, în vederea derulării în siguranţă a actului de justiţie.

Din punct de vedere politic, în vederea implementării Legii nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, a fost necesară dotarea tuturor instanţelor cu sisteme de videoconferinţă.

Iar cu ocazia celei de a doua rectificări bugetare, aprobată prin OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, au fost alocate fondurile necesare pentru dotarea a 797 de săli de judecată, pentru care instanţele au transmis un necesar de 597 de sisteme de videoconferinţă.

În momentul de faţă, în urma discuţiilor avute, s-a stabilit transmiterea unei circulare către toate curţile de apel prin care să se aducă la cunoştinţă situaţia execuţiei bugetare la nivel naţional la data de 31 octombrie, dar şi cuantumul fondurilor alocate şi neutilizate până în prezent, inclusiv cu indicarea sumelor aferente lunilor noiembrie-decembrie 2020.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata