Națiunile Unite îl sprijină pe reprezentantul Sudanului în timp ce armata încearcă să-l expulze

De Jurnalul Național Externe Politică 159 citiri
4 min citire
Surse din ministerul de externe al Sudanului au declarat pentru Al Jazeera că lui Volker Perthes nu i se va permite înapoi în țara devastată de război.

Șeful Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat „șocat” de o scrisoare a șefului armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, în care se presupune că a cerut înlocuirea trimisului special Volker Perthes.

Perthes și misiunea ONU din Sudan au fost ținta mai multor proteste ale mii de militari și alți susținători care l-au acuzat în mod repetat de „intervenție străină” și au cerut demiterea lui.

„(Guterres) este mândru de munca depusă de Volker Perthes și își reafirmă încrederea deplină în reprezentantul său special”, a declarat într-o declarație purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, vineri seara. „Secretarul general este șocat de scrisoarea pe care a primit-o de la generalul al-Burhan”.

Surse din cadrul Ministerului de Externe al Sudanului au declarat pentru Al Jazeera că Perthes nu va fi permis înapoi în țara devastată de război.

Perthes se află în prezent în New York, unde a informat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situația din Sudan la începutul acestei săptămâni. Nu sunt disponibile informații despre momentul în care acesta urma să se întoarcă în Sudan, unde autoritățile nu au acordat vize cetățenilor străini de la începutul războiului.

Al-Burhan l-a acuzat pe Perthes că a mărit diviziunile în țară, excluzând vocile care ar fi trebuit să fie implicate în tranziția la un guvern civil.

Armata lui Al-Burhan este în prezent în război cu fostul său adjunct Mohamed Hamdan „Hemedti” Daglo, care comandă puternicele forțe de sprijin rapid paramilitare.

Fracțiunile rivale se află în prezent în a cincea zi a unei încetări a focului de o săptămână negociată de Statele Unite și Arabia Saudită, timp în care s-au acuzat în mod repetat de încălcări ale armistițiului.

„Nu chiar o surpriză”

Nici armata, nici ONU nu au eliberat copii oficiale ale scrisorii lui al-Burhan, care ar fi cerut demiterea lui Perthes din funcția de trimis al lui Guterres în Sudan.

A fost cea mai recentă dintr-o serie de mișcări ale lui al-Burhan, care săptămâna trecută l-a demis oficial pe Hemedti din funcția de adjunct al său în consiliul suveran de guvernământ, a reunit susținători militari dur în cercul său interior și caută acum să consolideze gradele armatei.

Observatorii spun că prezența misiunii ONU în Sudan a fost problematică pentru armată de la conflictul din Darfur din anii 2000 și lovitura de stat din 2021.

„Regimul sudanez de mult timp nu a acceptat niciodată cu adevărat rolul ONU. Plecarea domnului Volker Perthes nu este chiar o surpriză. El știa că viitorul în Sudan este destul de sumbru pentru el însuși”, a declarat Aicha Elbasri, fostă purtătoare de cuvânt a misiunii Uniunea Africană-ONU în Darfur.

Ministerul apărării din Sudan a cerut vineri „pensionarilor din armată… precum și tuturor celor capabili să poarte arme” să se îndrepte către cea mai apropiată unitate militară de comandă și „să se înarmeze pentru a se proteja”, familiile și vecinii lor.

O declarație mai târziu în cursul zilei a refuzat apelul către doar „rezerviștii” și „pensionarii” din armată.

Recentele lupte din Sudan au ucis peste 1.800 de oameni, potrivit Proiectului de date privind locația și evenimentele conflictului armat.

Peste un milion de persoane au fost strămutate în Sudan, în plus față de 300.000 care au fugit în țările învecinate, spune ONU.

Sursa – www.aljazeera.com