NATO începe exercițiile arctice și promite protejarea Finlandei

De Jurnalul Național Externe Politică 157 citiri
5 min citire
Avioanele și trupele NATO din Norvegia, Marea Britanie, SUA și Suedia participă la exerciții arctice

Țările NATO au început exercițiile militare arctice cu angajamentul de a-și apăra cel mai nou membru, Finlanda, care găzduiește primul său antrenament comun de când a devenit parte a Alianței Occidentale în aprilie.

Aproape 1.000 de forțe aliate din Norvegia, Regatul Unit și Statele Unite – precum și solicitantul NATO Suedia – s-au alăturat aproximativ 6.500 de trupe finlandeze și aproximativ 1.000 de vehicule pentru exerciții în această săptămână, care marchează cel mai mare exercițiu de forță terestră modernă din Finlanda deasupra Arcticii. Cerc.

Supraveghând exercițiile NATO la doar două ore de mers cu mașina de granița cu Rusia, la unul dintre cele mai mari terenuri de antrenament de artilerie din Europa din Rovajarvi, nordul Finlandei, generalul-maior al armatei americane Gregory Anderson de la Divizia 10 Munte a declarat că țara sa este pregătită să apere Finlanda.

„Suntem aici, suntem angajați. Armata SUA se antrenează aici cu cel mai nou aliat al nostru NATO pentru a construi această capacitate, pentru a ajuta la apărarea Finlandei dacă s-a întâmplat ceva”, a spus Anderson marți.

Aproximativ 150 de aeronave din 14 state membre NATO și țări partenere participă, de asemenea, la exercițiile Arctic Challenge 2023, potrivit Comandamentului Aerien NATO.

Adăugarea Finlandei la blocul NATO a dublat lungimea graniței pe care alianța militară o împarte cu Rusia, pe fondul tensiunii crescânde dintre Moscova și Occident, după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

„Nu este deloc îndoielnic. Am pregătit planuri cu privire la ce să facem dacă vrem să facem parte din apărarea Finlandei”, a declarat generalul-maior Karl Engelbrektson, comandantul forțelor terestre suedeze.

Suedia este cel mai apropiat partener militar al Finlandei și invazia Ucrainei de către Rusia a convins anul trecut Suedia și Finlanda să renunțe la politicile îndelungate de nealiniere militară și să caute securitatea angajamentului de apărare colectivă al NATO.

Finlanda a aderat oficial la NATO pe 4 aprilie, amenințând Moscova cu „contramăsuri”. Suedia speră să devină membră NATO până la summitul alianței de la Vilnius, Lituania, în iulie.

Suedia este ceea ce NATO descrie drept „invitat oficial” din 2022, ceea ce permite participarea la întâlniri și coordonarea activităților cu alți aliați NATO. Aderarea deplină va avea loc odată ce toți aliații NATO vor ratifica cererea de aderare a Suediei, a spus blocul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat marți un optimism prudent că aderarea Suediei până la summitul NATO din 11-12 iulie este „la îndemână”.

„Nu există garanții, dar este absolut posibil să se ajungă la o soluție și să se permită decizia privind aderarea deplină a Suediei până atunci”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Oslo în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO pentru pregătirea summit-ului.

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO, dar nu a făcut-o încă pentru Suedia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan declară că Suedia nu a îndeplinit încă toate cerințele țării sale pentru a-și asigura sprijinul pentru aderare, în special din cauza a ceea ce consideră că Suedia oferă un refugiu pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și Partidului Uniunii Democrate. (PYD) în Siria, ambele considerate de Ankara „terorişti”.

Ilmari Laukkanen, un recrutat finlandez în vârstă de 20 de ani, care a operat un pistol de câmp în timpul exercițiului, dar în viața lui civilă lucrează la o fermă de familie lângă granița cu Rusia, a spus că va fi gata să lupte pentru noii aliați ai Finlandei, dacă va fi nevoie.

„Desigur, aș face-o. Dacă ni se oferă ceva bun, atunci dăm în schimb”, a declarat Laukkanen pentru agenția de presă Reuters.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,