Ne este de folos la ceva să bârfim?

0 129

Cu totii stim ca barfa exista si nu putem face nimic sa o oprim. Oricat am fi de revoltati impotriva ei, asta nu ne va oprii niciodata sa ne spunem parerea in probleme ce nu ne apartin. Se pare ca desi barfa ne scade valoarea ca oameni, ne murdareste moralitatea si ne saraceste sufletul, are si efecte benefice studiate si dovedite.

Un studiu realizat in Statele Unite atesta ca barfa previne un comportament antisocial si reduce stresul avand un puternic efect terapeutic asupra psihicului. Atunci cand barfim, ritmul cardiac creste, scazand din nou odata ce informatia este transmisa interlocutorului. In psihologie barfa este considerata pur si simplu schimb de informatie si in deosebi pentru o femeie,o problema impartasita este una pe jumatate rezolvata.

Asta pare sa creada si psihologul Robb Willer ce este coautorul acestui studiu publicat in Journal of Personality and Social Psychology ce a declarat ca, desi barfa vine odata cu o reputatie proasta, raspandirea unei informatii cu caracter negativ despre o anumita persoana ii face pe oameni sa se simta mai bine, temperand frustrarea care a determinat barfa. Willer a declarat ca in momentul in care observam ca cineva se comporta mai putin moral,devenim frustrati iar cand avem ocazia de a atrage atentia asupra riscurilor celor ce pot fi ajutati, ne face sa ne simtim mai bine.

Dr John Gray publica in volumul lui Barbatii sunt de pe Marte,Femeile sunt de pe Venus : „Cand o femeie este incordata,ea simte instinctiv nevoia de a vorbi despre sentimentele ei.Cand incepe discutia,ea nu acorda prioritate vreuneia dintre probleme.Nu este preocupata neaparat cu gasirea unor solutii,ci cauta mai degraba sa se descarce explicandu-se si asteptand sa fie inteleasa.Vorbind la intamplare despre problemele ei,ea se mai linisteste.

Asa cum barbatul aflat sub stres tinde sa se concentreze asupra unei probleme si sa le uite pe celelalte,o femeie tinde sa se disperseze si sa ajunga sa fie coplesita de toate.Vorbind despre toate problemele posibile,fara sa se concentreze asupra uneia, ea totusi se va simti mai bine. Analizandu-si sentimentele in cursul acestui proces ,ii devine mai clar ce o nelinisteste cu adevarat si atunci nu mai este atat de coplesita” . Dar sa nu deviez de la realitate, facand barfa sa fie mai putin ofensiva decat este,si sa va aduc la cunostinta faptul ca studiul este axat asupra aspectelor pozitive ale barfei, asupra transmiterii informatiei utile si subliniez adevarate, sau a atentionarilor in legatura cu persoane de neincredere sau necinstite.

Eu personal cred ca barfa de tip negativ apare atunci cand vrei sa distragi atentia asupra ta catre o alta persoana,atunci cand oferi un exemplu mai negativ,cand iti ridici moralul cu ajutorul problemelor celor din jur. Pe de alta parte sigur ca la baza barfei se afla eliberarea emotiilor si tot ceea ce inseamna a comunica despre sentimentele noastre este binevenit intr-o societate in care nu suntem foarte priceputi la asta.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x