Nivelul gheții din Marea Arctică este la unul din cele mai scăzute niveluri

0 55

 Agenţia spatială americană a informat că în prezent, gheața din Marea Arctică pare să fi atins întinderea maximă anuală în data de 21 martie și este similară cu nivelul din 2007. Este printre anii cu cel mai mic nivel de gheață din zonă, aflându-se pe locul 7 în evidența sateliților NASA.

Astfel, extinderea maximă a suprafeței înghețate din acest an a atins 14,77 milioane de kilometri pătrați, cu880.000 de kilometri pătrați sub media anilor 1981-2010. Acest lucru înseamnă o suprafață mai mare decât a statelor americane Texas și Florida împreună.

În anul 2020, creșterea cantității de gheață, care începe în toamnă și este continuată în timpul iernii, a fost întârziată din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod obișnuit.

În mod natural, de fiecare dată, după ce o parte a gheții se topește din cauza temperaturilor mai calde din timpul verii, aceasta se reface când încep anotimpurile mai reci.

Acest fenomen care se evidenţiază ca fiind al doilea cel mai scăzut nivel de gheață şi care a fost înregistrat în martie 2020, se datorează temperaturilor neobișnuit de ridicate și incendiile de vegetație din zona arctică a Siberiei.

În acest sens, NASA monitorizează nivelul gheții din Arctica din 1979. Astfel, a constatat că regiunea se încălzește de 3 ori mai repede decât orice altă zonă de pe planetă.

sursa: digi24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata