„Nu mai trimiteți arme, purtați discuții” pentru a pune capăt războiului Rusia-Ucraina

De Jurnalul Național Actuale Externe 204 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Trimisul Chinei, Li Hui, spune că, pentru a ajunge la pace, aliații Kievului trebuie să „nu mai trimită arme pe câmpul de luptă”.

Aliații Ucrainei ar trebui să înceteze trimiterea de arme la Kiev și să meargă către negocieri pentru a aduce o pace de durată, a declarat trimisul Chinei pentru afacerile eurasiatice.

Apelul lui Li Hui a venit în timp ce Washingtonul și multe națiuni europene sporesc aprovizionarea cu rachete, tancuri și alte arme către forțele ucrainene care încearcă să recupereze teritoriul ocupat de Rusia.

„Dacă vrem cu adevărat să oprim războiul, să salvăm vieți și să obținem pacea, ar trebui să încetăm să trimitem arme pe câmpul de luptă”, a spus Li reporterilor vineri la Beijing.

„Lecțiile dureroase despre cum s-a dezvoltat criza din Ucraina până la starea ei actuală merită o reflecție profundă de către toate părțile.”

Li a spus că în prezent există „multe dificultăți” în a se așeza și a se angaja în discuții pentru a pune capăt războiului. El a adăugat că cei care luptă în război „nu sunt lipsiți de puncte de consens”.

„Cele două părți nu au închis complet ușa negocierilor de pace”, a insistat Li.

Trimisul chinez a vizitat capitalele europene luna trecută pentru a promova negocierile de pace cu Ucraina.

În mai, Li a încheiat un tur de 12 zile la Kiev, Varșovia, Paris, Berlin, Bruxelles și Moscova, în ceea ce China a spus că este o încercare de a găsi un teren comun pentru o eventuală înțelegere politică.

„Riscul de escaladare a războiului Rusia-Ucraina este încă mare”, a spus Li, adăugând că toate părțile trebuie să ia măsuri concrete pentru a „răci situația” și a asigura siguranța instalațiilor nucleare.

Guvernul liderului chinez Xi Jinping spune că este neutru și vrea să servească drept mediator, dar a susținut Moscova din punct de vedere politic.

În februarie, Beijingul a lansat un plan de pace propus, dar aliații Ucrainei au insistat că președintele Vladimir Putin trebuie mai întâi să retragă forțele ruse.

Beijingul a refuzat să critice invazia și și-a folosit statutul de unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru a devia atacurile diplomatice asupra Rusiei.

Înarmarea Ucrainei

Statele Unite, care este cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, au oferit până acum aproximativ 37 de miliarde de dolari în ajutor militar de la invazia de anul trecut.

Majoritatea acestora au fost în sisteme de arme, milioane de muniții și cartușe de muniție și o serie de camioane, senzori, radare și alte echipamente extrase din stocurile Pentagonului și trimise rapid în Ucraina.

Națiunile europene și-au intensificat, de asemenea, ajutorul militar pentru Kiev, pe fondul apelurilor președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskky de a consolida în continuare armamentul.

Luna trecută, Regatul Unit a promis Ucrainei noi arme pentru lupta împotriva Rusiei. Marea Britanie a declarat că va furniza Ucrainei sute de rachete suplimentare de apărare aeriană, precum și „drone de atac cu rază lungă”.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis că țara sa va furniza zeci de tancuri ușoare, vehicule blindate și mai multe sisteme de apărare aeriană.

În ciuda ezitării sale inițiale de a oferi Kievului arme letale, Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru Ucraina, inclusiv tancurile de luptă Leopard 1 și 2 și sistemul sofisticat de apărare aeriană IRIS-T SLM.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,