Numărul telefonului mobil personal al lui Boris Johnson este public de mai bine de 15 ani

158

Nunărul telefonului mobil personal al premierului conservator britanic Boris Johnson este accesibil pe Internet de 15 ani, scrie presa britanică, care evocă îngrijorări cu privire la securitatea națională a Regatului Unit, relatează AFP.

Acest număr de telefon – care apare într-un comunicat de presă ce datează din 2006, pe când Boris Johnson era un deputat în opoziție – pare să fie cel pe care liderul conservator îl folosește în prezent, potrivt BBC. Apelat de AFP, numărul a condus vineri dimineața la un mesaj automat care anunța că numărul de telefon nu mai este în serviciu, scrie News.ro.

Contactat de AFP, Downing Street nu a comentat. Secretarul de stat de la Ministerul britanic de Interne Victoria Atkins dă asigurări că premierul ”își cunoaște mai bine ca oricine responsabilitățile în domeniul securității naționale”.

Această dezvăluire intervine în contextul în care Boris Johnson este vizat de atacuri tot mai puternice la adresa integrității sale – mai ales cu privire la un schimb de SMS-uri cu industriașul James Dyson. În aceste schimburi, de la începutul pandemiei covid-19, în martie 2020, Boris Johnson a promis ”să rezolve” statutul fiscal al salariaților producătorului de aparate electrocasnice ce urmau să vină în Regatul Unit pentru a produce aspiratoare. Acest scandal relevă legături foarte strânse între puterea conservatoare și interese private și marea sa disponibilitate de a răspunde în mod direct în comunicări cu oameni de afaceri.

Presa britanică scrie că înalta administrație britanică i-a recomandat deja premierului să-și schimbe numărul de telefon, însă acesta a ignorat-o. Faptul că numărul personal al premierului este public ”este important”, pentru că ”este un bun prețios”, comentează Peter Ricketts, un fost consilier în probleme de securitate națională din Regatul Unit, la postul de radio BBC.

El consideră că era ”în interesul” liderului să-și asigure securitatea online, la fel ca alți oficiali politici de rang înalt, în general, ”ale căror convorbiri la telefon sunt susceptibile să conțină elemente sensibile” sau susceptibile să fie ținta unor presiuni sau șantajului. Deputata laburistă Rachel Hopkins subliniază, pe Twitter, că a ridicat problema numărului de telefon al lui Johnson într-o audiere parlamentară, săptămâna aceasta, ”din motive evidente de securitate și unor implicații pe termen lung de lobbying, dar și din cauza riscului șantajului”.

În prezent,  între alte scandaluri care zguduie Guvernul Johnson, Comisia Electorală, care reglementează conturile bancare ale partidelor politice, a anunțat miercuri că a deschis o anchetă cu privire la finanțarea renovării apartamentului pe care Boris Johnson îl ocupă pe Downing Street.

În acest context, presa scrie, că această renovare a costat 200.000 de lire sterline (230.000 de euro) – cu mult mai mult decât fondul public de 30.000 de lire sterline de care dispune. Altă sursă de stânjeneală sunt declarații atribuite lui Boris Johnson, care a declarat la sfârșitul lui octombrie, pentru a se opune unei noi carantine pe care până la urmă a impus-o, ”fără alte nenoricite de carantine, să lăsăm cadavrele să se adune cu miile”.

Cu mai puțin de o săptămână înaintea alegerilor locale de la 6 mai, Partidul Conservator reușește, în pofida acestor ”cutremure”, să-și păstreze un avans de 11 puncte procentuale față de Partidul Laburist – 44% în intențiile de vot, față de 33% -, arată un sondaj YouGov publicat joi.

Sursa: profit.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata