O „postie de dragoste rusească”: de ce Africa de Sud rămâne „neutră” în ceea ce privește războiul

De Jurnalul Național Actuale Externe 253 citiri
12 min citire

Inrolare trafic.ro
Cape Town, Africa de Sud – În aprilie, o delegație de înalți oficiali ai Congresului Național African din Africa de Sud (ANC), aflat la guvernare, a preluat ceea ce partidul a spus că este o invitație din partea „un aliat de lungă durată”, partidul de guvernământ al Rusiei. Acesta a călătorit la Moscova pentru a discuta despre ceea ce ANC a spus că este „recalibrarea ordinii globale”. Printre delegație s-a numărat și viceministrul de externe Alvin Botes.

Luna aceasta, șeful armatei Lawrence Mbatha a fost și el la Moscova, la invitația lui Oleg Salyukov, comandantul șef al forțelor terestre ale Rusiei, care a descris-o drept o „vizită de bunăvoință”. Ministrul securității de stat Khumbudzo Ntshavheni urmează să viziteze Rusia în câteva zile, înaintea președintelui Cyril Ramaphosa, ca parte a misiunii de pace a liderilor africani în Rusia și Ucraina.

Fluxul de vizite de mare profil a venit chiar dacă Africa de Sud insistă public că este neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, în ciuda legăturilor de lungă durată cu Moscova.

Și acum, înaintea summitului BRICS din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud din august, amploarea acestei neutralități va fi pusă la încercare.

În martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare a președintelui rus Vladimir Putin pentru deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia.

Africa de Sud, semnatară a CPI, este mandatată să execute mandatul dacă Putin pune piciorul în țară. Liderul rus a indicat că va participa într-adevăr, punând scena unei dileme diplomatice dramatice.

Într-adevăr, Pretoria a spus că își evaluează opțiunile legale, inclusiv imunitatea pentru oficialii în vizită.

„Vom explora diferite opțiuni cu privire la modul în care Statutul de la Roma (tratatul fondator al CPI) a fost domesticit în țara noastră, inclusiv opțiunea de a analiza extinderea imunității diplomatice obișnuite șefilor de stat în vizită din țara noastră”, a declarat Lamola în parlament pe 2 mai.

Fostul președinte sud-african Thabo Mbeki a spus deja că este puțin probabil ca Putin să fie arestat, reluând sentimentele din cadrul partidului de guvernământ. În aprilie, Ramaphosa a declarat că țara se gândește să se retragă din CPI; ore mai târziu, biroul său a negat acest lucru, spunând că atitudinea a apărut dintr-o eroare de comunicare.

În 2015, Africa de Sud nu a reușit să aresteze liderul sudanez de atunci, Omar al-Bashir, care a făcut, de asemenea, obiectul unui mandat al CPI. Dar de data aceasta, lucrurile stau ușor diferit din cauza a ceea ce ar putea părea a fi o relație de nepătruns între Pretoria și Moscova.

O „postie de dragoste irationala ruseasca”

De ani de zile, relația dintre Africa de Sud și Rusia a derutat experții și guvernele din Vest.

Nu există legături culturale sau lingvistice între cele două țări.

Rusia nu este, de asemenea, un partener comercial important pentru Africa de Sud; Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană reprezintă mai mult de o treime din importurile Africii de Sud, în timp ce Rusia reprezintă aproximativ 0,4 la sută.

În octombrie, Africa de Sud s-a abținut, ca multe alte țări africane, la un vot al Adunării Generale a Națiunilor Unite care condamna invazia rusă a Ucrainei care a început în februarie 2022; au existat 143 de voturi în favoarea rezoluției. La acea vreme, ambasadorul Africii de Sud a spus că țara „trebuie să caute pacea”.

O explicație pentru reticența aparentă a Africii de Sud de a critica Rusia este că factorii săi de politici sunt dornici să vadă o lume mai multilaterală în care Africa, precum și Asia, să obțină mai mult control pe scena globală, inclusiv locuri în Consiliul de Securitate al ONU.

„Nu vrem o SUA hegemonică, dar asta înseamnă a face lumea mai echitabilă”, a spus Oscar van Heerden, expert în relații internaționale din Johannesburg. „Suntem actori internaționali raționali și putem vedea ce se întâmplă în spațiul global. Nu este romantism… este nevoie de schimbare în ordinea globală.”

Prejudecățile Pretoria față de Moscova sau „drăgostirea irațională rusă”, așa cum a descris-o Kobus Marais, ministrul umbră al apărării și membru al partidului de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democrată, sunt, de asemenea, de la rădăcinile ANC.

Formată în 1912, ANC a fost o mișcare de eliberare – cea mai veche din Africa – care lupta împotriva guvernării minorității albe în Africa de Sud. În apogeul Războiului Rece, se baza în mare măsură pe sprijinul Uniunii Sovietice.

Ebrahim Rasool, fostul ambasador al Africii de Sud în SUA, a declarat pentru Al Jazeera că mișcarea nu a primit „nicio căldură din partea Occidentului, iar URSS a fost singurul aliat care va oferi petrecerii timpul zilei”.

Uniunea Sovietică a oferit ANC sprijin financiar și de altă natură atât de necesar și substanțial atunci când nimeni altcineva nu era dispus să facă acest lucru.

Potrivit istoricului rus Irina Filatov, sovieticii au sprijinit aripa armată a ANC, Umkhonto we Sizwe, în anii 1960 „cu arme, muniție și echipament și au dat pregătire militară cadrelor și conducerii acesteia”.

„Nici o altă țară nu a oferit un asemenea sprijin ANC”

Zwelinzima Ndevu, profesor de conducere publică la Universitatea Stellenbosch, a fost de acord.

Uniunea Sovietică „a ținut ANC în timpul zilelor întunecate ale apartheidului… în termeni de ajutor financiar și, de asemenea, cu pregătire”, a spus el pentru Al Jazeera. „Acum, în 2023, relația este încă acolo și de aceea țara stă la limită în conflictul dintre Ucraina și Rusia.”

Dar relația este una complicată, spun unii.

În 2014, în timpul președinției lui Jacob Zuma, a fost încheiat un acord pentru o centrală nucleară de 100 de miliarde de dolari cu Rusia. Trei ani mai târziu, o decizie judecătorească locală a blocat afacerea.

Opoziția și societatea civilă au susținut că acordul a fost o încercare de a acorda Rusiei influență în Africa. Zuma, un veteran al ANC, a fost membru al Umkhonto we Sizwe și șeful informațiilor pentru mișcare înainte de sfârșitul apartheidului și avea rețele de lungă durată la Moscova.

„Am fost suspicioși de ce el (Zuma) a vrut ca înțelegerea să fie semnată”, a spus Rasool. „Știam că ceva nu e în regulă; a existat o încercare de a ne introduce în cleptocrație.”

Chiar și astăzi, Rusia pare să fi forțat mâna Africii de Sud, spun analiștii.

Van Heerden i-a spus lui Al Jazeera că vizita din aprilie la Moscova a fost pentru a se implica și „a-i face pe ruși să înțeleagă dilema în care se află țara” și poate să facă apel ca Rusia să trimită un alt politician de rang înalt în locul lui Putin.

Într-adevăr, după acea vizită, Obed Bapela, un alt miniștri ai lui Ramaphosa, a declarat că partidul de guvernământ al Rusiei a spus clar că „arestarea lui Putin în Africa de Sud va fi o declarație de război”.

Președintele Rusiei Vladimir Putin (L) și Președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa la summitul BRICS de la Johannesburg, Africa de Sud, 26 iulie 2018. (Alexei Nikolsky/Kremlin via Reuters) (Reuters) Fricțiuni și sancțiuni

Poziția de neangajare a Africii de Sud provoacă deja fricțiuni cu unul dintre cei mai mari parteneri politici și comerciali ai săi, SUA.

În mai, ambasadorul său în Africa de Sud, Reuben Brigetty, a acuzat țara că ar înarma Rusia, acuzând că armele au fost încărcate pe o navă comercială rusă, Lady R, acostă la o bază navală din Simon’s Town, în decembrie.

Autoritățile sud-africane au fost într-o ofensivă de PR pentru a nega acest lucru.

Au existat, de asemenea, exerciții maritime recente între Africa de Sud, Rusia și China. Toate acestea au stârnit proteste din partea partidelor de opoziție și au pus sub semnul întrebării poziția neutră a Africii de Sud cu privire la conflictul Rusia-Ucraina. „Ne-am dori ca (Africa de Sud să înceapă) să-și practice politica de nealiniere”, a spus Brigetty într-o conferință de presă în mai.

„Pe hârtie, SA este neutră”, dar în realitate „și cu siguranță, din punctul meu de vedere, nu suntem”, a spus profesorul Ndevu pentru Al Jazeera.

„Multele lor acțiuni recente arată, este clar, ANC este ferm aliniat cu Rusia”, a declarat John Steenhuisen, liderul DA, într-o declarație recentă.

Ambiguitatea, a adăugat Steenhuisen, ar putea cauza daune economice și sociale grave țării, riscând mii de locuri de muncă și miliarde de randi în comerțul cu Occidentul dacă ar exista sancțiuni externe.

În mai, la câteva zile după ce comentariile lui Brigetty au făcut ca randul să scadă cu 2,4% față de dolar, Banca de Rezervă a Africii de Sud (SARB) a avertizat că economia ar putea fi afectată dacă SUA ar pune în aplicare sancțiuni în lumina acuzațiilor.

Banca a avertizat că orice astfel de penalități ar face „imposibilă finanțarea oricăror fluxuri comerciale sau investiționale sau efectuarea sau primirea oricăror plăți de la băncile corespondente în USD”.

Dar rezistența din diferite sferturi nu va schimba încă poziția guvernului.

„Africa de Sud va continua să sprijine eforturile de a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina și, ca țară și actor global, credem că un astfel de conflict ar trebui să se încheie prin negocieri și angajament pașnic, nu prin luarea de partea Africii de Sud”, a spus Ntshavheni. în timpul unei dezbateri recente în parlament.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,