O„comoară ascunsă” de la stadionul „Gheorghe Hagi”, a deținuților politici care au ridicat arena

De Jurnalul Național Actuale Construcţii 147 citiri
4 min citire
 

Oraşul Constanța va avea un stadion nou care va costa 80 de milioane de euro. Lucrările au început deja, iar prima operațiune este demolarea arenei vechi. Muncitorii vor trebui să fie cu mare băgare de seamă și au fost avertizați că aici se găsesc câteva amintiri foarte prețioase: mesajele deținuților politici care au participat la ridicarea acestui complex, în anii comunismului.

Mesajele mai multor deținuți politici sunt cimentate

Constanța renaște și din punct de vedere fotbalistic. Gheorghe Hagi a câștigat din nou titlul și speră să ajungă în grupele Champions League, iar performanțele echipei lui au mobilizat autoritățile locale și astfel s-a ajuns la un proiect prin care se va construi un stadion.

Arena va avea 18.000 de locuri și va costa mai bine de 80 de milioane de euro

În acest sens, demolarea stadionului a început acum câteva zile și este programată să dureze patru luni. Gică Popescu a spus că a fost foarte emoționat când a văzut că buldozerele au intrat pe arena unde a debutat în tricoul primei reprezentative și unde a încântat Gheorghe Hagi în tricoul formației Farul.

Muncitorii care se ocupă de demolare vor avea însă o misiune delicată, care produce deja emoție. Deținuții politici care au construit arena au scris mai multe mesaje pe care le-au pus în cutii de conserve pe care le-au cimentat în locuri doar de ei știute. Un fost muncitor a contactat filiala locală a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și a transmis chiar și locul unde se află o parte din aceste mesaje. Fostul deținut are 92 de ani, nu se poate deplasa și a precizat că a lucrat aici în anul 1953.

Astfel, „La intrarea în stadion pe la vestiare, pe partea dreaptă, cam la un metru deasupra nivelului solului, sub o piatră, este îngropat într-o cutie de conservă un mesaj al unui grup de deținuți politici adresat generațiilor viitoare”,  a transmis veteranul.

La acest stadion au lucrat mai mulți ingineri și arhitecți care au fost condamnați pentru convingerile lor politice.

În opinia sa, „Considerăm că găsirea acestui mesaj ascuns de deținuții politici la construirea stadionului în 1953 trebuie să fie concretizată printr-o placă comemorativă, care să amintească viitorimii pe cei care au fost victimele gândirii arestate din regimul totalitar”, se spune într-un pasaj trimis AFDPR către Primăria Constanța.

Instituția colaborează cu Muzeul de Istorie din localitate, iar muzeograful Delia Cornea își amintește că același gen de mesaje au fost găsite și în pereții Cazinoului din Constanța, aflat în plin proces de renovare.

În explicaţiile sale, „La stadion va fi mai complicat, pentru că un demers de demolare nu are finețea intervențiilor de la Cazinou, unde s-a lucrat cu pensula și se refac atent elementele murale și arhitecturale”, afirmă Delia Cornea, pentru prosport.

Muzeograful povestește că fostul deținut speră să se găsească inclusiv o strofă dintr-o poezie pe care a compus-o în anii de durere. Vechea arenă din Constanța avea o capacitate de 16.000 de locuri, dar la primul meci au fost în tribune aproape 25.000 de persoane.

 

Sursa – playtech.ro