OMS: Scenariul cel mai probabil este că virusul va continua să evolueze

Organizația Națiunilor Unite (ONU) estimează o scădere treptată a persoanelor contaminate cu Sars-Cov-2 datorită ratei mari a vaccinării împotriva COVID-19 din rândul populației în acest an

OMS: În cel mai bun scenariu, am vedea că apar variante mai puțin severe

Astfel, ONU se așteaptă la o scădere treptată a contagiunii datorită imunității mai bune în rândul populației în acest an.  OMS a publicat în urmă cu câteva zile o versiune revizuită a planului său strategic de combatere a pandemiei. Organizația a subliniat trei posibilități ca coronavirusul să se dezvolte în acest an. Una dintre ele ar fi o variantă mult mai virulentă, conform OMS.

„Pe baza a ceea ce știm acum, scenariul cel mai probabil este că virusul va continua să evolueze, dar severitatea bolii pe care o provoacă va scădea pe măsură ce imunitatea crește, prin vaccinare și infectări”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul un briefing de presă recent. Ar putea reapărea vârfuri de infecții, ceea ce ar necesita mementouri de vaccinare, în special pentru persoanele vulnerabile.

„În cel mai bun scenariu, am vedea că apar variante mai puțin severe. Dar în cel mai rău caz, ar putea apărea un virus mai virulent și mai transmisibil”, spune Dr. Tedros. Acest lucru ar necesita modificarea vaccinurilor existente și asigurarea că acestea sunt distribuite celor mai vulnerabile persoane, conform LE SOIR.

Precizăm faptul că Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că poluarea aerului reprezintă o urgență majoră de sănătate publică, provocând anual milioane de decese premature. Aerul poluat contribuie la 7 milioane de decese premature în fiecare an și poate crește amenințarea reprezentată de COVID-19, notează, Forumul Economic Mondial pe site-ul său.

Care este legătura dintre poluare și amenințarea Covid-19?

Conform FEM, 9 din 10 oameni din lume, mai ales cei care trăiesc în orașe mari, respiră aer care nu respectă standardele de sănătate ale OMS. Respirarea aerului toxic poate afecta sistemul imunitar și contribuie la un risc crescut de afecțiuni cronice de sănătate. Persoanele expuse la o calitate proastă a aerului sunt mai susceptibile la amenințarea COVID-19.

„Poluarea aerului este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică cu care ne confruntăm astăzi”, a precizat dr. Maria Neira, șefa departamentului de sănătate publică și mediu al OMS. „Expunerea pe termen lung la poluare va afecta sistemul imunitar și, prin urmare, îi poate face pe oameni mai susceptibili la orice tip de boli respiratorii. Iar COVID-19 este o boală respiratorie”, spune aceasta.

Poluarea aerului ia mai multe forme

De asemenea, poluarea aerului ia mai multe forme. Sursele naturale de poluare includ incendiile, polenul și vulcanii, însă multe dintre particulele toxice pe care le respirăm sunt generate de activitatea umană.

Mai exact este vorba de creșterea animalelor și arderea combustibililor solizi pentru gătit. În aceeași măsură, la poluare contribuie și arderea combustibililor fosili pentru a genera energie electrică, transporturile sau alte nevoi energetice.

Particulele minuscule din aceste surse, cunoscute sub numele de particule în suspensie, sunt suspendate în aer, şi sunt apoi inhalate în plămâni.

Cancer pulmonar, pneumonie, astm, bronșită, tulburări neurologice

Cu toate că estimările diferă, datele OMS indică că poluarea aerului exterior cauzează anual 4,2 milioane de decese premature, iar respirația aerului toxic din interior ucide alte 3,8 milioane de oameni. Inhalarea de particule are un impact asupra sistemului respirator, ceea ce poate duce la afecțiuni cum ar fi cancer pulmonar, pneumonie, astm și bronșită.

Tot mai multe dovezi științifice asociază slăbirea sistemului imunitar cu poluarea aerului și cu o amenințare crescută din cauza COVID-19. Însă problemele nu se opresc aici.

„Știm acum că aceste particule toxice vor ajunge în plămânii noștri, de acolo în fluxul sanguin și apoi la sistemul cardiovascular”, susţine dr. Neira.

Prin urmare, se înregistrează un număr tot mai mare de boli de inimă, tulburări neurologice, accidente vasculare cerebrale și probleme ale sistemului reproducător.

Ce se mai poate face pentru a reduce poluarea

În plus, răspunsul ar fi renunțarea la arderea combustibililor fosili și trecerea la surse mai curate de energie, afirmă dr. Neira.

Legislația poate ajuta țările să aplice liniile directoare ale OMS cu privire la calitatea aerului. Iar factorii de decizie pot face schimbări pentru a introduce sisteme de transport public mai curate, a reduce utilizarea mașinilor private și a promova utilizarea eficientă a energiei în clădiri.

Neira este de părere că oamenii ar trebui să ceară celor care îi conduc măsuri urgente pentru a aborda poluarea aerului, la nivel politic, și a se asigura că există sisteme de monitorizare a calității aerului pe care îl respiră în fiecare zi.

„Abordarea cauzelor schimbărilor climatice va aduce beneficii enorme în reducerea cauzelor poluării aerului, contribuind astfel la sănătatea noastră”, mai spune ea.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata