ONU propune un venit de bază temporar

35

La nivel global, sunt aproape 2,7 miliarde de persoane care trăiesc la limita sau in pragul sărăciei. din această cauză , Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) a cerut joi asigurarea unui venit de bază temporar pentru aceştia, în contextul pandemiei de COVID-19, relatează dpa şi Reuters.

Astfel, ajutorul financiar primit permiţându-le celor care trăiesc sub sau foarte aproape de pragul sărăciei în cele 132 de ţări în curs de dezvoltare să rămână acasă, O asemenea măsură ar putea contribui la limitarea răspândirii devastatoare a coronavirusului,  a explicat PNUD.

Actual, şapte din 10 persoane care lucrează în ţările sărace obţin venituri pe aşa-zisele pieţe informale şi nu-şi pot permite să stea acasă, dar cu acest Venit de Bază Temporar,” săracii” , lumii supravieţuiesc, notează PNUD.

„Vremurile fără precedent necesită măsuri sociale şi economice fără precedent. Introducerea unui Venit de Bază Temporar pentru cei mai săraci oameni ai lumii se conturează ca una din opţiuni, lucru care ar fi putut părea imposibil în urmă cu câteva luni”, a menţionat într-un comunicat administratorul PNUD, Achim Steiner.

„Un Venit de Bază Temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiţi să rămână în case un colac de salvare financiar, să injecteze fonduri în economiile locale pentru a ţine pe linia de plutire micile afaceri şi să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19”, se arată în comunicat. „Pachetele de asistenţă şi planurile de redresare nu se pot concentra doar pe pieţele mari şi marile afaceri”, subliniază PNUD.

Agenţia ONU estimează că asigurarea unui astfel de venit ar costa, economia mondială, cel puţin 199 de miliarde de dolari pe lună, sumă care  ar putea fi finanţată prin redirecţionarea de resurse, ca de exemplu subvenţiile pentru combustibili fosili sau fonduri care ar fi fost folosite pentru achitarea datoriilor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner