Orban din Ungaria spune că „săracii ucraineni” nu pot câștiga împotriva Rusiei

De Jurnalul Național Externe Politică 193 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Viktor Orban se adresează unui forum din Qatar, spunând că pacea poate fi obținută doar prin diplomație.

 Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, care este adesea în decalaj cu aliații săi occidentali în ceea ce privește războiul din Ucraina, a declarat că trupele de la Kiev este puțin probabil să câștige războiul împotriva Rusiei.

Vorbind la Forumul Economic Qatar de la Doha, marți, el a spus că conflictul care a început acum 15 luni poate fi rezolvat doar prin diplomație.

„Privind realitatea, cifrele, împrejurimile, faptul că NATO nu este pregătită să trimită trupe, este evident că nu există nicio victorie pentru bieții ucraineni pe câmpul de luptă. Aceasta este poziția mea”, a spus el, oferind o perspectivă sumbră cu care puțini lideri europeni ar fi de acord public.

„Războiul poate fi oprit doar dacă rușii pot ajunge la un acord cu SUA. În Europa, nu suntem mulțumiți de asta, dar este singura cale de ieșire.”

Ungaria, care este membră a UE și NATO, a jucat un act de echilibru de când a început războiul din Ucraina.

Budapesta a refuzat să rupă legăturile cu Moscova și s-a opus extinderii NATO. La fel ca Turcia, Ungaria nu a ratificat încă aderarea Suediei la alianța militară, iar Orban și-a exprimat preocupările specifice cu privire la speranțele Ucrainei la NATO.

Un populist, bărbatul de 59 de ani aprins adesea dezbateri la Bruxelles ori de câte ori blocul este însărcinat să ia decizii unanime privind sancțiunile mai dure împotriva Rusiei sau mai mult ajutor financiar și militar pentru Ucraina.

Săptămâna trecută, Orban s-a opus trimiterii mai multor ajutoare militare UE către Ucraina, după ce autoritățile de la Kiev au plasat OTP Bank a Ungariei pe o listă de „sponsori de război” și au inclus banca pe lista neagră.

La Doha, Orban a spus că dacă Ucraina are nevoie de mai mulți bani, Kievul ar trebui să respecte Ungaria și să nu sancționeze companiile maghiare.

El a adăugat că Budapesta „nu aparține abordării principale europene”.

„Ungaria se află într-o poziție unică, deoarece Ucraina nu este departe. Avem minorități etnice care trăiesc în Ucraina și fac parte din război. Sunt înrolați, sunt soldați în armata ucraineană și mor. Deci pierdem vieți – vieți maghiare – de asemenea”, a spus el, referindu-se la etnicii maghiari din Ucraina.

„Inimile noastre sunt alături de ucraineni. Înțelegem cât de multe s-au întâmplat”, a spus el. „Dar eu vorbesc aici ca politician și soluția este să salvez vieți.”

 

Sursa – www.aljazeera.com