OTP dă în judecată statul croat pentru conversia forţată a creditelor în franci elveţieni

12
Pentru a-şi recupera pierderile în valoare de aproximativ 224 milioane de kuna (34,60 milioane de dolari), grupul bancar ungar OTP Bank a anunţat luni că a dat în judecată Guvernul croat, pe care le-a înregistrat după introducerea unei legi privind conversia obligatorie a creditelor denominate în franci elveţieni în credite în euro în anul 2015, transmite Reuters.

De altfel, OTP este una din cele mai mari bănci din Croaţia şi cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală.

În acest fel, Croaţia a încălcat prevederile tratatului privind protecţia investiţiilor încheiat între Ungaria şi Croaţia şi în consecinţă a decis să demareze o procedură de arbitraj la Centrul internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID), de pe lângă Banca Mondială, potrivit grupului bancar ungar.

În prezent, aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari). Majoritatea acestor credite a fost contractată în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la aceasta problemă.

Însă în luna septembrie 2015, Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, ignorând ameninţările venite din partea băncilor, care au avertizat ca vor contesta legea la ICSID. Legea permitea conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. Costurile conversiei urmau fi suportate de bănci.

Aşadar, OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata