Pakistan:Mii de islamişti au pus capăt unui protest după ce guvernul a promis că va discuta expulzarea ambasadorului Franţei

0 25

Marţi 17 noiembrie, în Pakistan, un grup islamist a pus capăt marţi blocării unei intrări în capitala pakistaneză Islamabad, după ce guvernul a promis că va discuta expulzarea ambasadorului Franţei, relatează dpa.

Mii de activişti ai Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), o grupare de extremă dreapta, au blocat duminică o intersecţie majoră spre Islamabad, interzicând intrările şi ieşirile din oraş.

Iar un cleric radical din fruntea protestului i-a cerut guvernului să-l expulzeze pe ambasadorul Franţei şi să anunţe un boicot oficial împotriva produselor din această ţară.

În contextul politic, ministrul pentru afaceri interne şi religioase a vorbit cu liderii protestatarilor în cursul nopţii de luni spre marţi, dându-le asigurări că parlamentul va lua în discuţie expulzarea diplomatului francez.

Însă guvernul pakistanez a mai promis că va boicota produsele franceze, deşi nu este clar dacă vor fi interzise importurile.

‘Ne-am dispersat după ce toate revendicările au fost îndeplinite’, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, Qari Zubair.

Din punct de vedere religios, în unele regiuni ale lumii musulmane au apărut proteste anti-franceze după ce preşedintele Emmanuel Macron a apărat, la sfârşitul lunii octombrie, dreptul de publicare de caricaturi, inclusiv a celor considerate ofensatoare.

Comentariile lui Macron au venit după ce, la 16 octombrie, profesorul Samuel Paty a fost decapitat în plină zi, în apropierea şcolii dintr-o suburbie pariziană unde preda, de un tânăr de 18 ani de origine cecenă.

Atacatorul, împuşcat mortal de poliţie, dorea să se răzbune pe profesor pentru că acesta le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed într-un curs referitor la libertatea de exprimare.

Premierul pakistanez Imran Khan a afirmat că ‘valurile în creştere de islamofobie’ în Europa şi ridiculizarea profetului Mahomed alimentează extremismul în rândul tinerilor musulmani.

În contextul dat, mai multe partide politice din Pakistan au lansat proteste masive împotriva reprezentării profetului, considerată blasfemie de către islam.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata