Pământul este lovit de o mare furtună geomagnetică

De Jurnalul Național Actuale Meteo 90 citiri
7 min citire
 

Pământul este lovit de o mare furtună geomagnetică, iar experții spațiali au emis o alertă la nivel global. Adrian Șonka, astronom, a vorbit despre cauzele şi efectele acestui fenomen asupra Pământului.

În ziua de duminică, Centrul de prognoză a vremii spațiale al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite a emis o alertă de furtună geomagnetică, după ce sateliții de observare a soarelui au înregistrat o explozie solară.

Mai mult, experții spațiali au crezut că prima undă de energie ar putea fi clasată fie ca G1, fie ca G2, dar să crească la nivelul G3. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore au fost observate condiții severe de vreme spațială de tip G4, care se preconizează că va continua şi în zilele următoare.

În explicaţiile sale, Adrian Șonka, astronom la Institutul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, a vorbit despre cauzele acestei explozii geomagnetice şi ce spun, de fapt, avertismentele emise de specialişti.

În explicaţiile sale, „Să știți că soarele este de vină. Noi cunoaștem în principiu cum funcționează soarele și știm că la fiecare 11 ani el este la maxim de activitate, adică pe el se produc multe fenomene explozive, să spun așa, și anume materia stă pe soare.

În principiu gazul de pe soare stă pe soare, dar uneori se mișcă foarte repede și este prins de câmpul magnetic al soarelui și poate să scape cu viteză mare într-un fel de explozie. Noi îi spunem erupție în spațiul cosmic. Şi știm că se întâmplă erupții din astea foarte multe atunci când soarele este la maxim de activitate și el este acum la maxim de activitate de vreun an-doi și o să mai fie un an-doi și ne așteptăm să se producă multe fenomene de genul acesta și chiar asta s-a întâmplat, a precizat acesta.

O furtună geomagnetică extrem de puternică a lovit Pământul

În decalaraţia sa, „Pe 23 martie, pe la ora 3:00 s-a produs o erupție din aceasta destul de intensă și culmea e că s-a produs și înspre Pământ, pentru că ele se pot produce în orice zonă astrale. Pe noi ne interesează dacă sunt înspre Pământ și când spune erupție sau explozie, mă refer la faptul că de pe soare pleacă gaz, pleacă, atom de hidrogen, heliu, electroni.

Nu contează neapărat ce pleacă, dar dacă au viteză mare ajung la Pământ undeva între maxim 3 zile, minim vreo 12 ore când au cea mai mare viteză. Și s-a întâmplat să ajungă la pământ pe 24 martie pe la ora 16:00, plus minus câteva ore, pentru că e o zonă destul de difuză și atunci s-a produs la Pământ furtuna geo-magnetică despre care vorbim.

Şi pentru că astronomii observă soarele încontinuu din spațiul cosmic cu telescoape spațiale solare ştim înainte cam când va ajunge materialul respectiv. Și tocmai e bine să anunțăm oamenii, pentru că în principiu, furtunile astea geomagnetice ne pot schimba un pic viața. Nu avem de ce să ne speriem, dar pot influența de exemplu, comunicațiile care se fac prin satelit, pot induce curent electric în rețelele electrice. De exemplu furtuna aceasta geomagnetică a fost cea mai intensă din 2017, practic n-a fost niciuna la fel de intensă ca cea de ieri.

Și în cazul acesteia pot să vă spun că nu s-a întâmplat mare lucru pe Pământ, doar că unii oameni care n-ar trebui să vadă aurore boreale le-au văzut pentru că a fost noapte undeva în partea cu Noua Zeelandă, partea aceea a globului și cei din Noua Zeelandă au văzut aurore australe mai intense de la depărtare și asta se întâmplă de obicei când ajunge materialul de la soare de atmosfera pământului, dar altceva nu am auzit că se fi întâmplat. Deja a trecut o zi și alte efecte nu au fost. Deci practic niște oameni din Noua Zeelandă au văzut niște lumini interesante, a continuat acesta.

Efectele furtunii geomagnetice asupra României

În explicaţiile sale pentru zona ţării noastre, „De exemplu în anul 1989 s-a stins curentul în Canada din cauza unei erupți solare când a ajuns curent electric în plus pe rețelele electrice și cam aia a fost cea mai intensă, cea mai mare stricăciune produsă de o erupție solară. Aici la noi în România nu prea avem ce să vedem. Rareori putem să vedem o auroră boreală de aici în cazul unei rupții foarte, foarte puternice.

Practic, noi observăm soarele cu atenție de vreo 600 de ani și observăm că la fiecare 11 ani avem acest maxim care ține câțiva ani și ne-am obișnuit cu el. Practic ați trecut prin multe maxime solare și n-ați simțit nimic acum însă observăm soarele, suntem cu ochii pe el, cu sateliți, cu tot felul de instrumente. Se anunță și publicul mai des, dar în principiu soarele mereu a făcut acest lucru, a fost la maxim de când există el. Adică eu nu cred că vreun om va fi deranjat vreodată grav de vreo erupție solară. Doar că probabil când o să mergem în spațiul cosmic o să avem probleme, că atunci avem radiații mai multe de la soare, deci, practic eu zic să stăm liniștiți, să nu ne speriem de erupțiile solare, pentru nu e un motiv de panică”, a spus  Adrian Șonka, astronom la Institutul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro