Parlamentul din Republica Moldova a reziliat contractul cu SUA privind terenul fostului stadion republican; reacţie a ambasadei americane

481

În prezent, ambasada SUA din Republica Moldova şi-a exprimat regretul în legătură cu votul de joi din parlamentul de la Chişinău prin care a fost aprobată rezilierea contractului cu Statele Unite privind terenul fostului stadion republican pe care urma să fie ridicat un nou sediu al misiunii diplomatice americane la Chişinău, relatează Radio Chişinău, Europa Liberă, Agora.md şi Deschide.md.

„Statele Unite au negociat cu bună-credinţă cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziţia terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internaţional şi afectează negativ relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova’, a declarat misiunea diplomatică într-un comunicat difuzat joi seara.

Iniţial, SUA erau pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chişinău, ceea ce ar fi dus crearea a sute de locuri de muncă în cadrul acestui proiect care ar fi ajutat şi la dezvoltarea Chişinăului, se mai arată în text.

„După cum am spus în mod constant, orice nouă construcţie pe acest teren va respecta semnificaţia lui culturală şi istorică. Îndemnăm autorităţile Republicii Moldova să regândească acest pas şi să-şi onoreze obligaţiile asumate în urma negocierilor”, se subliniază în comunicatul ambasadei americane.

În opinia sa şi premierul moldovean Ion Chicu a criticat votul, afirmând – într-o postare pe Facebook – că „nu este o decizie reuşită”, fiind de natură să afecteze relaţiile cu un partener strategic. Abrogarea sau modificarea unei legi care vizează relaţiile bilaterale între parteneri strategici este o eroare, a apreciat el.

După ce legea care prevede revenirea terenului fostului Stadion Republican în proprietatea statului a fost votată joi de către majoritatea formată din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Şor şi foşti deputaţi democraţi din „Pentru Moldova”, terenul a fost repus în posesia statului iar pe el nu se pot construi decât obiective sportive sau culturale.

În acest sens, controversatul om de afaceri Ilan Şor, primarul oraşului Orhei, a salutat imediat votul din parlament, afirmând că acesta este primul pas în realizarea ideii sale de a construi pe terenul stadionului un centru sportiv, educativ şi de agrement de anvergură, „un MoldovaLand sau BasarabiaLand”.

În contextul legal şi printr-o decizie din august 2018, guvernul lui Pavel Filip a aprobat să aloce terenul fostului Stadion Republican pentru construcţia noului sediu al Ambasadei SUA. În octombrie acelaşi an, parlamentul a adoptat o lege care permitea „transmiterea terenului atribuit americanilor pentru construcţia ambasadei”. Totuşi, preşedintele Igor Dodon nu a semnat legea respectivă, fapt ce a dus la suspendarea lui din funcţie de către Curtea Constituţională, iar documentul a fost semnat de Andrian Candu, preşedintele de atunci al parlamentului, aminteşte Deschide.md.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata