Patru ani de suspendare pentru Simona Halep?

De Jurnalul Național Actuale Justiţie 234 citiri
4 min citire
Simona Halep a fost prinsă dopată la US Open 2022 și suspendată provizoriu din tenis. Fostul lider mondial așteaptă un verdict de la tribunalul Sport Resolutions din Londra, însă sunt indicii că ar putea primi pedeapsa maximă de patru ani. Ce au pățit alți sportivi dopați cu aceeași substanță ca Simona Halep.

Indicii că Simona Halep poate primi patru ani de suspendare

Simona Halep a fost informată pe 7 octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu substanța roxadustat, în urma unui test antidoping efectuat la US Open. De atunci, sportiva este suspendată și așteaptă verdictul tribunalului Sport Resolutions, unde a fost audiată pe 28 și 29 iunie. Ea ar fi trebuit să primească un răspuns în acest caz la jumătatea lunii iulie.

Deși avocații Simonei Halep speră să nu fie suspendată, ci să primească doar un avertisment, există indicii că ar putea primi pedeapsa maximă de patru ani. Alți trei sportivi care au fost prinși dopați cu roxadustat au avut parte de acest verdict.

Simona Halep este suspendată provizoriu din tenis.

În contextul istoric, în anul 2015, ciclistul Fabio Taborre a fost testat pozitiv la inhibitorul roxadustat. După aproape un an, s-a anunțat că acesta a fost suspendat timp de patru ani. El avea să moară șase ani mai târziu la 36 de ani. din cauza unei boli degenerative a inimii.

De asemenea, maratonistul francez Bertrand Moulinet a fost suspendat pentru patru ani din Federația Franceză de Atletism din cauza rezultatului pozitiv la testul antidoping. Moulinet este un atlet care a concurat la niveluri foarte înalte în specialitatea sa, situându-se printre primii 10 clasați la Jocurile Olimpice de la Londra.

Și ciclistul chilian Carlos Oyarzun a primit o suspendare de patru ani din partea UCI în urma unui test pozitiv pentru roxadustat, la Jocurile Panamericane din 2015.

O altă sportivă din România prinsă dopată

Printr-o experiență de acest fel a trecut și o altă mare campionă a României. Este vorba despre fosta mare atletă Violeta Beclea Szekely, depistată pozitiv la steroizi în februarie 1995 și suspendată pentru patru ani. Ea a avertizat-o pe Simona Halep că este o situație care marchează un sportiv și este extrem de greu de gestionat.

În afirmaţiile sale, ”Nu este deloc uşor. Eu cred că marchează mult un om, o astfel de experienţă. Te trezeşti într-o situaţie care nu-ţi aparţine. E foarte greu de gestionat. Dacă nu ai oameni fideli lângă tine, care să te ajute să depăşeşti momentul poţi să o iei razna. Eu am albit peste noapte. La propriu. De seara, până a doua zi dimineaţă am albit.

Însă, ce pot să-i spun e că ce nu te doboară te întăreşte şi te face mai puternic. Important este să te ridici şi să demonstrezi contrariul. Mai devreme sau mai târziu îl demonstrezi, dacă lucrurile sunt aşa cum susţii că sunt şi n-ai niciun soi de implicare”, a declarat Violeta Beclea Szekely, în podcastul OrangeSport.

În contextul sportiv personal, este câștigătoare a două trofee de Mare Slem, Roland Garros și Wimbledon, Simona Halep va dispărea din clasamentul WTA, pentru prima dată după 16 ani. Ea mai are 1.000 de puncte în visterie, dar nu le poate apăra pentru că nu va juca la Openul Canadei, care a început pe 4 august, turneu pe care l-a câștigat anul trecut.

Când a fost suspendată provizoriu, sportiva era pe locul nouă mondial.

Sursa – playtech.ro