Peste 300.000 de hectare sunt afectate de secetă

Suprafaţa terenurilor agricole din țara nostră, calamitate de secetă, pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor, ajunge joi la 329.680 ha, transmite Ministerul Agriculturii.

Astfel că, situația este gravă, suprafaţa totală afectată de secetă în România ajunge la 329.680 ha. Situaţia suprafeţelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

De asemenea, judeţele afectate sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureș, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea,Teleorman,Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Așadar, din punct de vedere statistic sunt afectate următoarele culturi: grâu, triticale: 180.544 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară: 26.621 ha, rapiță: 30.046 ha, porumb: 55.891 ha, soia 3.775 ha, mazăre754 ha, floarea soarelui: 23.117 ha, plante furajere 4.371 ha și alte culturi: 4.451 ha.

Comisia Europeană avertizează că seceta de anul acesta poate fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani

Mai mult decât atât, seceta care pârjolit o mare parte din Uniunea Europeană va fi cea mai gravă înregistrată din secolul al XVI-lea, a precizat un cercetător de la serviciul pentru secetă al Comisiei Europene (CE).

„În acest moment… acest an pare a fi cel mai rău” an din ultimii 500 de ani, deși o analiză completă va trebui realizată retrospectiv, a precizat Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care compilează date pentru Observatorul European al Secetei.

„Nu am analizat pe deplin evenimentul, dar pe baza experienței mele cred că seceta din acest an poate fi chiar mai gravă decât cea din ​​2018”, a mai spus acesta, răspunzând la o întrebare a Sky News, în timpul unui briefing.

„Anul 2018 a fost atât de extrem încât, privind înapoi la o listă a ultimilor 500 de ani, nu au existat alte evenimente similare”, din cauza suprapunerii de vreme caldă și uscată, a precizat Toreti, care a publicat un studiu despre istoria secetelor, la un an după eveniment, acum patru ani.

Vremea deosebit de uscată și de caldă a dus la producții ale culturilor cheie cu până la 50% mai mici

În acel an, vremea extrem de uscată și de caldă a dus, în Europa centrală și de nord, la producții ale culturilor cheie cu până la 50% mai mici, însă condițiile umede „favorabile” din sudul Europei au dus la creșterea recoltelor, conform unui articol realizat de Victoria Seabrook pentru news.sky.com

De asemenea, anul acesta, „ cea mai mare parte a Europei” este expusă unor valuri de căldură și vremii uscate, a afirmat el, pentru că seceta afectează producția de alimente și energia, apa potabilă și fauna sălbatică. „Anul acesta este cu adevărat excepțional”, a adăugat acesta.

În plus, cauzele secetei sunt complexe, dar schimbările climatice le afectează în două moduri cheie. Concentrează precipitațiile în fluxuri mai scurte și mai intense, făcându-le mai greu de reținut, și aduce temperaturi mai ridicate, care duc la evaporarea unei cantități mai mari de apă.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata