Petrolier filipinez scufundat, găsit după 3 săptămâni în timp ce scurgerea se extinde

De Jurnalul Național Actuale Externe 204 citiri
4 min citire
Un vehicul subacvatic japonez operat de la distanță a găsit epava și va evalua starea carenei.

Un petrolier cu scurgeri care s-a scufundat în Filipine în urmă cu trei săptămâni a fost găsit în timp ce pata a ajuns în apele cunoscute pentru viața lor marină bogată.

Cisterna a fost găsită de un vehicul subacvatic (ROV) japonez, a declarat guvernatorul Oriental Mindoro, Humerlito Dolor. Se află la aproape 400 de metri (1.300 de picioare) sub valuri.

Dolor a spus că a primit primele fotografii care arată locația exactă a navei marți dimineață. Astuparea scurgerilor și extragerea oricărui ulei rămas din cisternă era urgentă, a adăugat el.

Agenția națională pentru dezastre a spus că ROV va evalua starea carenei înainte de a se lua o decizie cu privire la modul de „control al scurgerii de la sursă”.

MT Princess Empress transporta 800.000 de litri (210.000 de galoane) de păcură industrială atunci când s-a scufundat pe 28 februarie în largul insulei centrale Mindoro, la sud de capitală, Manila.

Motorina și uleiul gros de la navă au contaminat de atunci apele și plajele provinciei Oriental Mindoro și ale altor insule.

Mii de oameni au fost afectați de scurgere, mulți îmbolnăvindu-se. Mii de hectare de recife de corali, mangrove și alge marine ar putea fi afectate.

Filipine a solicitat asistență din mai multe țări pentru a ajuta la limitarea și curățarea slick-ului. Japonia și Statele Unite au trimis echipe de pază de coastă în ajutor.

Voluntari cu echipament individual de protecție curăță scurgerea de petrol (Eloisa Lopez/Reuters) Operațiuni de curățare

Au fost desfășurate boom-uri de scurgeri de petrol realizate din fân, păr uman și alte materiale pentru a încerca să protejeze apele de coastă, pe care oamenii din industria pescuitului și turismului se bazează pentru mijloacele lor de existență.

Petrolul a fost observat până la Insula Casian, în largul coastei de nord a insulei de vest Palawan, la aproximativ 350 km (220 mile) sud-vest de locul unde s-a scufundat tancul.

După cum se teme, petrolul s-a deplasat, de asemenea, spre nord, spre Pasajul Insulei Verde – o cale maritimă aglomerată între Mindoro și insula principală a Filipinelor, Luzon.

Secretarul pentru Mediu, Maria Antonia Loyzaga, a declarat anterior că zona a fost „recunoscută la nivel mondial” pentru biodiversitatea sa marine.

Garda de Coastă din Filipine a declarat că operațiunile de curățare de luni au scos petrolul de pe țărmurile a trei sate de pe Insula Verde, care este populară printre scafandri.

De asemenea, petrol a fost observat mai departe de-a lungul pasajului din municipalitatea Tingloy de pe insula Maricaban, parte a provinciei Batangas.

Rezidenții și personalul pazei de coastă au îndepărtat algele marine acoperite cu ulei și alte resturi din zonele afectate. Printre cei mai afectați sunt pescarii cărora li s-a ordonat să rămână pe țărm până când vor putea pescui în siguranță.

Sursa – www.aljazeera.com