Preda (Ministerul Transporturilor): Oraşele din România ar trebui să fie specializate fiecare în domeniul care l-a consacrat

0 5

Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a declarat în cadrul conferinţei online Smart Cities of Romania 2020 că toate oraşele din România ar trebui să fie specializate, fiecare în domeniul care l-a consacrat, întrucât competitivitatea economică se bazează pe supraspecializare.

„Avem nişte oraşe în România cu o dinamică extraordinară chiar şi pentru nivelul european de dezvoltare. Această experienţă trebuie să reprezintă o resursă pentru a crea o interoperabilitate la nivel naţional”, a spus Preda.

În opinia sa, acelaşi nivel de bunăstare ar trebui atins în mediul urban, cât şi în cel rural în egală măsură.

„Îmi doresc să nu mai vorbim despre acest decalaj şi despre două lumi, urban-rural. Sunt doar comunităţi diferite, cu aptitudini diferite. Iar nivelul lor de viaţă, de bunăstare, trebuie să fie acelaşi. Lucrul acesta se va baza prin crearea a ceea ce am spus de fiecare dată: pol de competitivitate. Şi aici o să vin cu o expresie pe care o tot spun, din păcate, în spaţiul public: să încetăm să mai facem shaorma cu de toate. Dinamica competitivităţii la nivel internaţional se fundamentează pe supraspecializare”, a continuat Preda.

În context de organizare, acesta a arătat că, pentru a atinge acest deziderat, fiecare oraş ar trebui să se specializeze pe domeniul care l-a consacrat.

„Să ştim că Clujul este un icon la nivel european pe anumite domenii, precum medicină oncologică, dezvoltare de noi tehnologii şi aşa mai departe. Timişoara, la fel, pe aspecte legate de automotive. Adică să avem nişte branduri naţionale care vor genera un lucru atât de sănătos pentru competitivitatea economică: fluxul demografic. Să se ducă tinerii să studieze în anumite oraşe, pentru că acolo vor ei să se dezvolte pe anumite domenii, să vină tineri din alte state să se stabilească în România”, a adăugat secretarul de stat.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x