Premierul neozeelandez îşi îndeamnă concetăţenii să-i certe pe cei care încalcă restricţiile

0 77

Jacinda Ardern premierul neozeelandez şi-a îndemnat, luni concetăţenii să-i certe pe cei care nu respectă restricţiile legate de COVID-19, într-un moment în care furia populaţiei se amplifică după o serie de încălcări ce au determinat autorităţile să plaseze din nou, oraşul Auckland în carantină, informează AFP.

În ciuda creşterii contaminărilor, această măsură, a intervenit la mai puţin de două săptămâni, după un lockdown de trei zile, impus în principalul oraş al Noii Zeelande.

În acest sens, extrem de supărată, Jacinda Ardern, care până acum a salutat ca fiind foarte bună gestionarea pandemiei, a calificat aceste încălcări drept „intolerabile”. Ea a afirmat că unele persoane aflate la originea recentelor contaminări au ignorat restricţiile, refuzând să se izoleze cum ar fi trebuit sau să dea informaţii despre deplasările lor, pentru a permite alertarea celor cu care au intrat în contact.

„Aceşti indivizi sunt judecaţi de întreaga naţiune, vor exista consecinţe, fără nicio îndoială”, a declarat Ardern pentru presă.

În contextul pandemic, până în prezent, Noua Zeelandă a înregistrat doar 26 de decese legate de noul tip de coronavirus, la o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, însă Ardern a amintit că toată lumea trebuie să coopereze. „Dacă aceasta presupune să cerţi un membru al familiei sau un coleg, pentru că nu au respectat regulile, noi trebuie să o facem. Făceţi-o cu delicateţe, dar făceţi-o”, a declarat ea.

Cei 1,7 milioane de locuitori ai oraşului Auckland sunt din nou în carantină începând de duminică pentru cel puţin şapte zile, după descoperirea noilor cazuri de COVID-19.

Totuşi, carantina de trei zile impusă în februarie nu a permis evitarea răspândirii unui focar de contaminări. Temerile vizează în special o familie care ar fi fost în contact cu membri ai unei familii infectate. Unul dintre membrii săi, care ar fi trebuit să stea în izolare, s-a dus la un medic, la o universitate şi la o sală de fitness, în aşteptarea rezultatelor testului care în final au arătat că el este purtător de virus.

„Plătim cu toţii preţul” acţiunilor lor, a declarat şefa guvernului neozeelandez, care a spus că înţelege furia populaţiei.

Ea a recunoscut că este dificil să ştii dacă persoanele „spun adevărul”, în condiţiile în care este esenţial să se ştie, pentru a repera contacţii.

Astfel că, luni, focarul epidemiologic din Auckland număra 15 cazuri.

Principala strategie a Noii Zeelande este de a elimina orice caz de coronavirus datorită politicii sale foarte intense de depistare şi a căutării aprofundate a contacţilor.

Autorităţile au posibilitatea de a lua măsuri coercitive împotriva contravenienţilor, însă până acum ele nu au aplicat aproape nicio amendă pentru refuzul de a purta mască într-un avion sau în transportul public.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata