Președintele Joe Biden va sărbători Ziua Sf. Patrick cu premierul irlandez

Sărbătoarea culturală a fost observată de irlandezi ca o sărbătoare de mai bine de 1.000 de ani.

Președintele Joe Biden și prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar vor participa la o serie de evenimente de Ziua Sfântului Patrick care sărbătoresc legăturile puternice dintre Statele Unite și Irlanda.

Vizita de vineri a liderului irlandez la Casa Albă este o tradiție anuală prețuită. Acest lucru nu a fost niciodată mai adevărat decât sub Biden, care trâmbițează frecvent rădăcinile familiei sale în Irlanda și presără citate din poezii irlandeze prin discursurile sale.

Ziua lui Varadkar va începe cu micul dejun la reședința vicepreședintelui Kamala Harris, cu „ouă Saint Patrick” în meniu, potrivit Casei Albe. Varadkar și Biden vor lua apoi prânzul la Capitoliul SUA, găzduiți de Președintele Republican al Camerei, Kevin McCarthy.

„Irlanda și Statele Unite sunt pentru totdeauna legate împreună de oamenii și pasiunea noastră. Totul dintre noi este adânc”, a spus Biden.

La Casa Albă, Varadkar – cunoscut sub numele de taoiseach – îi va prezenta apoi lui Biden tradiționalul trifoi – o crenguță de trifoi care reprezintă Irlanda. Îi va distra pe petrecăreți să fie starul pop irlandez Niall Horan, fost membru al trupei mega-boy One Direction, acum cântăreț și compozitor.

Casa Albă își vopsește chiar în verde fântâna South Lawn.

Sărbătoarea culturală a fost observată de irlandezi ca o sărbătoare de mai bine de 1.000 de ani.

„Dividend de pace”

Vor fi însă probleme mai importante pe masă. Biden spune că va vizita Irlanda și nordul britanic în curând – posibil pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului de Vinerea Mare intermediat de SUA, care a pus capăt tulburărilor violente cunoscute sub numele de Troubles din Irlanda de Nord.

Administrația Biden a urmărit îndeaproape când Marea Britanie, Irlanda, Uniunea Europeană și liderii provinciei britanice Irlanda de Nord au ajuns la un compromis – Cadrul Windsor – cu privire la modul de gestionare a comerțului transfrontalier acum că Marea Britanie este în afara UE, care include Irlanda.

Biden și Varadkar își vor sublinia „sprijinul pentru Acordul Belfast/Vinerea Mare pe măsură ce ne apropiem de cea de-a 25-a aniversare a acestuia și salută recentul acord dintre Regatul Unit și UE privind Cadrul Windsor, ca un pas important în menținerea dividendului păcii al acordului”, a spus Casa Albă. a spus.

Aproximativ 32 de milioane de americani – aproape 10 la sută – revendică rădăcini ancestrale în Irlanda. Având în vedere istoria lungă, soarta țării insulare și a provinciei zbuciumate din nord joacă roluri nemaipomenite în politica SUA.

Biden a declarat luni că intenționează să viziteze atât Republica Irlanda, cât și Irlanda de Nord.

Dacă acordul comercial post-Brexit primește sprijinul complet din partea forțelor rivale din Irlanda de Nord, asta ar putea deschide calea pentru reluarea unui acord local de împărțire a puterii între loialiștii pro-britanici și partidele naționaliste, care doresc să se desprindă și să reunească provincia. cu Republica Irlanda.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata