Primele mostre de pe suprafaţa unui asteroid au ajuns în Japonia, după o odisee spaţială de 6 ani

63
După o călătorie de 6 ani, o sondă spaţială cu mostre prelevate de pe un asteroid aflat la o distanţă de circa 300 de milioane de kilometri de Pământ, au ajuns marţi, în Japonia, întâmpinate cu aplauze şi zâmbete, acesta fiind punctul culminant al odiseei de şase ani ale acestei sonde spaţiale în căutarea originilor vieţii, relatează Reuters.

În anul 2014, denumită după şoimul călător, sonda fără echipaj uman, Hayabusa2 a decolat către asteroidul Ryugu, trecând cu bine peste asolizarea pe o suprafaţă neaşteptat de dură pentru a colecta într-o capsulă eşantioane de praf de pe asteroid.

Iar duminică 6 decembrie, capsula a aterizat pe Pământ, în Australia, şi a fost transportată pe calea aerului în Japonia. Etapa finală a călătoriei sale a fost realizată cu un camion, către centrul de cercetare al Agenţiei de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA), situat lângă Tokyo, unde a fost întâmpinată de o mulţime de oameni de ştiinţă entuziasmaţi.

„Capsula s-a întors, am fost afară la poartă ca s-o văd”, a declarat managerul de proiect Yuichi Tsuda într-o conferinţă de presă.

„La gândul că a parcurs tot drumul până la asteroid şi înapoi m-a copleşit”, a adăugat specialistul.

Asteroizii s-au format, cred oamenii de ştiinţă, în zorii sistemului solar, iar experţii spun că este posibil eşantioanele să conţină materie organică care ar fi putut contribui la apariţia vieţii pe Terra.

În misiunea sa, Hayabusa2 a orbitat deasupra Ryugu timp de câteva luni înainte de asolizare, apoi a folosit material explozibil pentru a crea un mic crater şi a colecta astfel resturile rezultate, cercetătorii aşteptându-se la circa 100 de miligrame de materie de pe asteroid.

După ce Hayabusa2 a eliberat capsula, sonda şi-a schimbat traiectoria continuându-şi călătoria în spaţiu.

În prezent, datorită restricţiilor de călătorie şi aterizare, impuse în contextul pandemiei de coronavirus, au reprezentant un obstacol în plus pentru cercetători, care la un moment dat au luat în considerare amânarea întoarcerii capsulei.

Dar, următorul pas este deschiderea capsulei, care conţine totodată şi materie gazoasă. Până săptămâna viitoare se va afla dacă a fost colectat suficient material, a explicat cercetătorul Tomohiro Usui, precizând că operaţiunea va fi extrem de delicată. „Trebuie să fim atenţi să nu deteriorăm capsula”, a spus el.

Această misiune a sondei japoneze Hayabusa2 pune în evidenţă rolul tot mai important al Asiei în explorarea spaţială, după ce săptămâna trecută un vehicul robotic chinez a colectat mostre selenare, pentru prima dată din anii 1970.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata