PRIMER: România trebuie să îşi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente

0

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea şi noul val de infecţii cu SARS-CoV-2, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente afirmă că România trebuie să-şi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente.

În prezent PRIMER atrage atenţia că, pentru “a străbate următoarele 6 luni, care sunt critice”, ţările europene încep să îşi facă stocuri substanţiale de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de terapie intensivă, precum şi de antivirale care “demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19”.

“Încă din lunile iulie şi august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, semn că ţările destinatare îşi fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna şi iarna aceasta”, a declarat directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Ţările Baltice, Italia, precum şi ţări din fostul spaţiu sovietic, Orientul Mijlociu şi Asia comandă cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi paracetamol şi ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile.

În acest context, “Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către ţările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, a explicat Damian.

În acelaşi timp, sunt ţări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care “au demonstrat rezultate promiţătoare” în tratamentul infecţiei cu SARS-CoV-2, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir, spune PRIMER.

În momentul de faţă, producătorii de medicamente din ţară nu au primit comenzi de la autorităţi pentru a crea stocuri de urgenţă, astfel că membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export.

“România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menţionate mai sus, în cantităţi suficiente. Momentan stăm la dispoziţia autorităţilor, însă, dacă nu se fac comenzi din timp, există un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. Mai mult, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, a avertizat directorul executiv PRIMER.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close