Printr-o ambițioasă misiune NASA intenţionează să devieze un asteroid

De Jurnalul Național Călătorii Companii Investiții 190 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
O navă spațială care are misiunea de a interceptarea unui asteroid a fost lansată din California, într-o misiune test a celor de la NASA.

Scopul este de a testa și demonstra capabilitatea primului sistem de apărare planetară din lume, DART, proiectat să schimbe traiectoria unui asteroid de la o potențială coliziune cu Pământul.

În acest scop, nava spațială DART s-a înălțat pe cerul nopții de la baza forțelor spațiale americane Vandenberg, la aproximativ 240 de km nord-vest de Los Angeles, transportată la bordul unei rachete Falcon 9 deținută de SpaceX.

Nava spaţială DART va zbura sub îndrumarea directorilor de zbor ai NASA până în ultimele ore ale odiseei sale, când controlul va fi predat unui sistem de navigație autonom la bord.

Finalul misiunii va testa capacitatea navei spațiale de a modifica traiectoria unui asteroid cu o forță cinetică absolută, lovindu-l cu viteză mare pentru a schimba cursul suficient cât să țină planeta noastră departe de pericol.

Primul sistem de apărare planetar

Camerele montate pe elementul de lovire și pe o mini-navă spațială, care urmează să fie eliberată de DART cu aproximativ 10 zile înainte, vor înregistra coliziunea și vor transmite imaginile înapoi pe Pământ.

Ținta lui DART este „luna” unui asteroid de dimensiunea unui stadion de fotbal care orbitează o bucată de rocă de cinci ori mai mare într-un sistem de asteroizi binar numit Didymos, cuvântul grecesc pentru geamăn.

În acest sens, echipa a ales sistemul Didymos deoarece proximitatea sa relativă de Pământ și configurația cu dublu asteroid îl fac ideal pentru observarea rezultatelor impactului.

Planul este de a zbura nava spațială DART direct în „luna” Dimorphos, la 24.000 km/h, lovind-o suficient de tare pentru a-și schimba traseul orbital în jurul asteroidului mai mare. Telescoapele de la sol vor măsura cât de mult se schimbă orbita lunii în jurul lui Didymos.

Nava spațială DART, în formă de cub, cu două rețele solare dreptunghiulare, urmează să intercepteze perechea Didymos-Dimorphos la sfârșitul lunii septembrie 2022.

În contextul financiar, NASA a estimat întregul cost al proiectului DART la 330 de milioane de dolari, cu mult sub cel al multor dintre cele mai ambițioase misiuni științifice ale agenției spațiale.