Procesul de trădare este stabilit pentru un savant rus cu rachete hipersonice

De Jurnalul Național Externe Justiţie 101 citiri
3 min citire
Anatoli Maslov, în vârstă de 76 de ani, și doi colegi de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Hristianovici (ITAM) sunt acuzați de trădare.

Primul dintre cei trei oameni de știință ruși cu rachete hipersonice care au fost arestați sub suspiciunea de trădare va fi judecat săptămâna viitoare într-un caz despre care sursele spun că implică acuzații de trădare de secrete Chinei.

Dosarul penal împotriva lui Anatoly Maslov, în vârstă de 76 de ani, va fi deschis la tribunalul orașului Sankt Petersburg pe 1 iunie, a anunțat instanța pe site-ul său miercuri.

Maslov și doi colegi de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Hristianovici (ITAM) din Siberia au fost arestați cu toții sub suspiciunea de trădare în ultimul an.

Cei trei sunt specialiști în hipersonică – un domeniu de importanță cheie pentru dezvoltarea viitoarei generații de rachete a Rusiei, care sunt capabile să zboare cu o viteză de 10 ori mai mare decât sunetul.

Cazul, care este marcat drept „secret”, va fi închis presei și publicului, a spus instanța. Kremlinul a declarat anterior că suspecții se confruntă cu „acuzații foarte grave”, deși detaliile despre presupusa lor infracțiune sunt secrete.

Portalul de știri al orașului științific din Siberia, unde își aveau sediul, spunea că Maslov a fost suspectat că a dat secrete Chinei.

Două surse au declarat agenției de presă Reuters că colegul suspect Alexander Shiplyuk, directorul ITAM, este suspectat că a transmis secrete Chinei la o conferință din 2017. Ei au spus că neagă acuzația, spunând că informațiile în cauză sunt disponibile public online.

ITAM are legături internaționale extinse și spune pe site-ul său că este înregistrată ca parte a complexului militar-industrial al Rusiei.

Maslov – a cărui custodie a fost prelungită până pe 10 noiembrie într-o ședință închisă de miercuri – a fost arestat în iunie anul trecut la Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia. Curând după aceea, a fost trimis la închisoarea Lefortovo din Moscova, un fost loc de interogatoriu al KGB.

La Sankt Petersburg, el a fost plasat în închisoarea serviciului de securitate al FSB de pe strada Shalernaya, unde mulți dizidenți sovietici au fost ținuți cândva de KGB, a declarat avocatul lui Maslov, Olga Dinze, pentru Reuters.

Ea a refuzat să comenteze mai mult cazul, spunând că „situația este extrem de dificilă”.

Colegii lui Maslov și colegii suspecți Shiplyuk și al treilea bărbat arestat, Valery Zvegintsev, au publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă în apărarea lor, avertizând că urmăririle amenință să dăuneze științei ruse.

Luna trecută, parlamentul rus a votat majorarea pedepsei maxime pentru trădare la închisoare pe viață, de la 20 de ani.

Sursa – www.aljazeera.com