Producătorul auto Skoda va produce, în acest an cu un sfert de milion de maşini, mai puţine decât anticipa

De Jurnalul Național Auto Companii 165 citiri
4 min citire
Compania auto Skoda se confruntă cu probleme majore care va afecta producția de automobile din acest an. Celebra marcă de mașini va produce în acest an cu un sfert de milion de maşini mai puţine decât anticipa. Motivul este legat de deficitul de  semiconductori.

În conformitatea Reuters, Skoda Auto, divizia din Cehia a grupului german Volkswagen, va produce, în acest an cu un sfert de milion de maşini mai puţine decât anticipa, din cauza deficitului de semiconductori, iar compania se aşteaptă ca acest deficit de cipuri să se stabilizeze, în acest trimestru şi să se atenueze treptat în a doua jumătate a anului 2022.

Lovitură majoră pe piața auto

Majoritatea producătorilor auto, la nivel global şi-au redus semnificativ previziunile referitoare la producţia din acest an, din cauza perturbărilor apărute în lanţurile de aprovizionare şi a cererii puternice de electronice de consum, astfel conducând la un deficit acut de semicnductori, esenţiali în dispozitivele electronice.

Însă, liniile de producţie ale Skoda din Cehia şi-au reluat activitatea duminică, după o pauză de două săptămâni, determinată de lipsa cipurilor, dar compania a afirmat luni că va fi nevoită să restrângă în continuare producţia în următoarele săptămâni.

În opinia companiei, ”În acest an, compania anticipează că nu va fi capabilă să producă aproximativ 250.000 de vehicule până la sfârşitul acestui an, din cauza lipsei de componente”, potrivit unui comunicat publicat la raportarea rezultatelor financiare aferente primelor nouă luni.

Declarația venită de la vârful Skoda

Deficitele au început să aibă un impact asupra producţiei în trimestrul al treilea, potrivit companiei.

În viziunea dealerilor auto, ”Compania anticipează că situaţia referitoare la aprovizionarea cu semiconductori se va stabiliza din nou începând din trimestrul patru 2021 şi se va atenua treptat în a doua jumătate a anului 2022”, potrivit Skoda. Directorul general al Skoda, Thomas Schaeffer, a declarat într-un interviu publicat luni că Skoda se aştepta să producă ”la capacitate aproape maximă” în noiembrie şi decembrie, după reducerile anterioare, dacă piesele vor fi disponibile.

În contextul vânzărilor, compania a anunţat că a livrat 700.700 de vehicule la nivel global în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 2,9% faţă de an, în timp ce livrările în afara Chinei au crescut cu 8,5%.

COVID a lovit masiv în Skoda

Din punct de vedere economico-financiar, compania Skoda a raportat venituri de 13,3 miliarde de euro (15,39 miliarde de dolari) pentru perioada ianuarie-septembrie, în creştere cu 10,7% faţă de anul precedent, şi a declarat că profitul operaţional aproape s-a dublat la 900 de milioane de euro.

În anul 2020, producţia a fost întreruptă o perioadă din cauza blocajelor cauzate de coronavirus. La începutul acestui an, însă producătorul auto a declarat că are în stoc zeci de mii de maşini aproape terminate, care aşteaptă semiconductori. Dealerii au raportat aşteptări de luni de zile pentru maşini noi.