Programul naţional Tinere Talente 2021

0 51

În cadrul programului Tinere Talente, Fundaţia Regală Margareta a României anunţă în debutul ediţiei din acest an, numele celor 30 de noi bursieri la categoria muzică şi arte vizuale. Aceştia sunt tineri artişti care studiază la instituţiile de învăţământ vocaţional din ţară, şi care provin din familii cu venituri reduse. Programul Tinere Talente le va oferi sprijin pentru a urma şi a dezvolta o carieră artistică, prin acordarea de burse, sesiuni de mentorat intergeneraţional şi masterclass-uri, precum şi prin promovarea actelor lor artistice.

Încă din anul 2008, Fundaţia Regală Margareta a României creează oportunităţi egale pentru tinerii talentaţi români, oferind un sprijin complex care contribuie la dezvoltarea şi valorificarea talentului lor. Bursele Tinere Talente se acordă tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani, care studiază la liceele şi universităţile cu profil muzical şi artistic din România, şi a căror situaţie financiară îi limitează în împlinirea adevăratului potenţial şi exprimarea artistică.

Pentru a devenii bursiri în cadrul acestui program, depunerea dosarelor de candidatură a avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2020, când 156 de tineri şi-au exprimat intenţia de a deveni bursieri. Procesul de selecţie a constat în analiza dosarelor depuse, selecţia candidaţilor de către juriul de specialitate, interviuri on-line şi anchete sociale. Evaluarea portofoliului de către un juriu de specialitate, compus din personalităţi din mediul artistic şi academic, a reprezentat etapa decisivă, în urma căreia au fost selectaţi cei mai buni 30 de candidaţi, în funcţie de talentul şi potenţialul artistic demonstrate. Printre tinerii admişi în program, se regăsesc şi 4 bursieri alumni. Aceştia sunt foşti bursieri, care îşi vor contina pregătirea, dar care vor avea şi rolul de îndrumători pentru noii bursieri, prin împărtăşirea propriei experienţe acumulate în cadrul programului.

Din lista celor 15 tineri muzicieni şi 15 artişti vizuali care au devenit bursierii programului Tinere Talente 2021, fac parte:

De altfel, Fundaţia Regală Margareta a României mulţumeşte membrilor juriului pentru implicare şi susţinere:

Categoria Muzică: Verona Maier – pianistă, Rafael Butaru – violonist, Emil Vişenescu – clarinetist, Tiberiu Soare – dirijor, Sorin Rotaru – percuţionist, Teodor Ilincăi – tenor.

Categoria Arte vizuale: conf.univ.dr. Carmen Apetrei – grafician, Virgil Scripcariu – sculptor, Ileana Dana Marinescu – artist vizual, prof.univ.dr. Daniela Constantin – pictor, lector univ. Sergiu Chihaia – artist vizual.

În contextul socialo- artistic, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentaţi care, din lipsa posibilităţilor materiale, nu îşi pot valorifica talentul şi nu beneficiază de şanse reale de afirmare. Programul Tinere Talente contribuie la dezvoltarea artistică a acestora, prin sprijin financiar, sesiuni de mentorat intergeneraţional şi acţiuni de promovare, care includ şi mediul on-line. Pentru bursierii Tinere Talente, programul reprezintă o treaptă esenţială în evoluţia lor, o oportunitate de cunoaştere şi de explorare artistică, dar şi posibilitatea de a relaţiona cu oameni de cultură recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, care îi pot îndruma în carieră.

În anul 2008, Programul naţional Tinere Talente a debutat cu scopul de a sprijini şi promova tinerii artişti talentaţi care provin din familii modeste şi care au nevoie de sprijin financiar pentru a-şi atinge adevăratul potenţial şi a-şi exprima talentul. Ceea ce diferenţiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea şi afirmarea acestor artişti în devenire, nu numai pe sprijin financiar.

Pe lângă burse, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroşi, pregătire prin masterclassuri şi oportunităţi de promovare. Pe parcusul celor 13 ani de activitate prin acest program au fost acordate 350 de burse de studiu, au fost organizate 450 de recitaluri, concerte şi expoziţii, asigurate 140 de masterclass-uri naţionale şi internaţionale şi cucerite 175 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Tinere Talente a fost recunoscut ca cel mai bun program de Artă şi Cultură din România, laureat la Gala Societăţii Civile în anii 2013 şi 2015 şi a primit locul al II-lea la aceeaşi categorie, în 2019. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.

Aşadar, Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani.

Fundaţia Regală Margareta a României sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul timpului, Fundaţia s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susţinere a educaţiei şi talentului artistic.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata