Rasa de vite Black Angus, o alegere profitabilă pentru fermieri și un deliciu pentru consumatori

Vacile scoțiene au fost aduse pe pășunile românești de către fermieri. Se pare că aceștia au pariat pe vacile din rasa Black Angus pentru a face profituri mari și rapide. În ultimul timp, mai mulți fermieri au fost convinși de banii mulți să renunțe la clasica bălțată românească.

După mai mult de 20 de ani de piscicultură, un medic veterinar din Bihor a pariat 60.000 de euro pe rasa Angus. Pe o întindere de 300 de hectare acesta crește o cireadă de 300 de vițele, în satul Cefa.

„Ele au un ritm foarte mare de creştere, depun pe zi între 1 kilogram 200 şi 1 kilogram 300 de carne. Rezistă la temperaturi de minus 40 de grade, de plus 40 de grade şi nu necesită adăposturi”, a explicat un crescător de vite din această rasă.

În aproximativ doi ani, vitele vor ajunge la o greutate de 500 kilograme, după spusele fermierului. Acesta a calculat că va vinde kilogramul viu între 3 și 4 euro, ceea ce ar însemnat un câștig de 300.000 de euro anual. Carnea de vită Angus costă acum în magazine 10 euro kilogramul, sau 40 dacă ne referim la partea de carne care are un os în forma literei T(T-Bone).

Acest tip de carne se prepară și în marile restaurante. De exemplu, în Oradea, bucătarii pregătesc antricot. Aceștia îl țin două zile la macerat în vin și rozmarin, după care îl prăjesc în unt și ulei de măsline, iar mai apoi îl frăgezesc câteva minute la cuptor.

 „Muşchi de vită Angus cu ficat de gâscă, garnitura aferentă. Este o carne premium şi probabil şi de aceasta nu toată lumea are acces la ea” a spus un chef bucătar.

Nu doar gustul este reprezentativ pentru carnea Angus ci și aportul de nutrienți. Specialiștii în domeniu declară că această carne de vită este foarte sănătoasă:

„Contine foarte mult fier, se absoarbe repede fierul din carnea de vita spre deosebire de legume, de exemplu, sau altfel de carne care nu are atât de multe proprietăţi.”

Văcuțele Black Angus sunt regăsite în țară în doar 45.000 de exemplare. Fermierii care dețin cel puțin 10 astfel de animale primesc câte 1.200 euro pentru fiecare exemplar, de la Uniunea Europeană.

Sursa: observator.tv

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata