Răsturnare de situație pentru preşedintele Vladimir Putin

De Jurnalul Național Actuale Politică 224 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Atentatul de la Moscova încă are efecte negative pentru Vladimir Putin, care este tot mai presat din toate direcțiile. Liderul rus riscă acum să mai piardă un aliat de nădejde, care ar fi nemulțumit de felul în care gestionează situația.

Vladimir Putin, pus în dificultate

Atentatul de la Moscova a provocat pagube materiale și a luat viața unor oameni nevinovați. Se pare, însă, că haosul nu se oprește aici și urmările persistă pe măsură ce trece timpul. Vladimir Putin este disperat și are de pierdut în urma declarațiilor pe care le-a făcut după atac, încercând să acuze pe nedrept alte state.

Presa rusă a dezvăluit că cei patru suspecți principali sunt cetățeni din Tadjikistan, ceea ce l-a nemulțumit pe președintele țării. Tadjikistanul, țară din Asia Centrală, are legături istorice profunde cu Rusia și a făcut parte din Uniunea Sovietică, dar relațiile dintre cele două riscă să se strice curând.

Rapoartele potrivit cărora atacatorii de la Moscova erau din Tadjikistan ar putea duce la noi tensiuni între cele două țări, care erau aliate până acum. Tadjikistanul încearcă deja să se distanțeze de atacurile teroriste, pe motiv că informațiile difuzate în presă sunt „false” și nu pot fi demonstrate.

Ministrul de interne din Tadjikistan a declarat că doi dintre suspecții menționați în rapoartele rusești se aflau în Tadjikistan la momentul atacului. Între timp, președintele țării, Emomali Rakhmon, i-a spus lui Putin că „teroriștii nu au naționalitate, patrie sau religie”, motiv pentru care va fi dificil ca cineva să îi găsească.

În timp ce relațiile cu China și Coreea de Nord s-au apropiat în ultimii ani, Rusia a fost din ce în ce mai izolată pe plan internațional de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022. Chiar și aliați de lungă durată, cum ar fi Tadjikistanul, și-au exprimat nemulțumirea față de Moscova și vor să se retragă.

Joe Biden, lovitură grea pentru Putin

Într-un discurs susținut în Carolina de Nord la 26 martie, președintele american Joe Biden a vorbit despre modalitățile de a proteja Ucraina de „Putin Măcelarul”. Acesta a mărturisit că situația este cât se poate de gravă și a făcut apel la alegătorii americani să sprijine propunerea de introducere a unor taxe mai mari pentru cei bogați,

Liderul de la Casa Albă a vorbit chiar și despre fondurile care ar fi generate de un astfel de nivel de impozitare, spunând că acesta ar avea o mulțime de beneficii pentru omenire. Astfel, o asemenea măsură ar oferi oamenilor liniște, siguranța în propriile case și o protecție față de „măcelarul Putin”.

Aceasta este a doua oară când președintele SUA îl numește pe liderul de la Kremlin „măcelar”. Biden a mai folosit acest termen împotriva lui Putin la 26 martie 2022, la o lună după ce Rusia a început să facă ravagii în Ucraina.

De altfel, preşedintele Joe Biden este foarte revoltat pe preşedintele Vladimir  Putin și îi găsește tot felul de apelative. În luna februarie a acestui an, Biden l-a numit pe președintele rus un „ticălos nebun”.

„Știți câți miliardari sunt în America? Acum sunt o mie de miliardari. Știți ce impozit mediu plătesc aceștia – impozit federal? 8,2 la sută. (…) Ei bine, ghiciți ce? Dacă ar plăti doar 25 la sută – nu este nici pe departe cea mai mare tranșă – 25 la sută – știți ce ar face asta? S-ar strânge 400 de miliarde de dolari în următorii 10 ani”, a declarat Joe Biden.

Sursa – playtech.ro