România a avut cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană

0 12

În anul 2019, România, a înregistrat cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană (UE)cu 37,3% sub media UE, arată datele publicate marţi de Eurostat.

Situaţia în care s-a aflat ţara noastră în anul 2019, este identică cu cea înregistrată în anul 2018.
Alte state membre cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia (cu 36,7% sub media din UE), Bulgaria (33,8% sub media UE) şi Lituania (29,9% sub media din UE).

Pe de altă parte, cele mai mari preţuri la carne din UE în 2019 se înregistrau în Austria, cu 45% peste preţul mediu din UE, Luxemburg (41%), Franţa (31%) şi Olanda (27%).

Din acest punct de vedere in România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că greutatea animalelor şi păsărilor destinate sacrificării pentru consum, a crescut, anul trecut cu 7,8% la ovine şi caprine şi cu 7,5% la păsări, dar s-a diminuat cu 7,5% la porcine, respectiv cu 4,8% la bovine.

Din datele Ministerului Agriculturii reiese că în primul trimestru din acest an, România a importat 118.525 de tone de carne şi organe comestibile, în creştere cu 7,4%, faţă de perioada similară din 2019, iar valoarea acestor importuri s-a majorat cu 43%, până la 257,35 milioane de euro.

În ceea ce priveşte exporturile de carne şi organe comestibile, în ţara noastră, au fost de 4,2 ori mai mici decât importurile, în perioada ianuarie – martie 2020, respectiv de numai 27.691 tone. Iar valoarea exporturilor, de astfel de produse, a fost de 53,69 milioane de euro, uşor în scădere faţă de perioada similară din 2019, când s-a cifrat la 54,14 milioane de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x