România, lider detaşat în UE la creşterea lucrărilor de construcţii şi în luna septembrie

0 97

În luna septembrie din acest an lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 17,3%, comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

În timp ce în România, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de două cifre în ritm anual, la fel ca şi în luna august, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în luna septembrie un declin anual de 2,5%, iar în UE au înregistrat o scădere de 2,7%.

În ultima perioadă,de la o lună la alta, în septembrie 2020, comparativ cu luna anterioară, lucrările de construcţii au scăzut cu 2,9% în zona euro şi cu 2,5% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează printre ţările unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai mari creşteri, de la o lună la alta, cu un avans de 1,7%, fiind devansată doar de Slovenia, cu un avans de 2,6%.

Institutul Naţional de Statistică (INS)arată că în România, la nivelul lunii septembrie 2020, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat atât ca serie brută (+18,7%), cât şi ca serie ajustată (+19,2%), ca urmare a activităţilor rezultate în lucrările de reparaţii capitale (+83,4%, respectiv +78,2%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+16,7%, respectiv +18,8%).

Însă raportat la luna august a acestui an, în septembrie 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a majorat, ca serie brută, cu 9,8%, iar ca serie ajustată cu 1,6%.

În contextul construcţiilor Comisia Europeană a apreciat, în previziunilor economice de toamnă, că economia României va înregistra o contracţie de 5,2% în acest an, mai puţin severă decât se estima iniţial, graţie investiţiilor şi lucrărilor de construcţii. „Investiţiile au surprins cu o contribuţie pozitivă la creştere în condiţiile în care activitatea de construcţii a fost, în mare parte, neafectată de măsurile de izolare”, susţine Executivul comunitar.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata