Rompetrol Rafinare mizează pe aliniere la cererea pieţei

90

Principalui obiectiv, în prima parte a anului, a fost alinierea la cererea pieţei, după un an în care mediul globlal a fost puternic afectat de efectele pandemiei de COVID-19.

Rompetrol Rafinare mizează pe o creştere de 25% a exporturilor: Ne aliniem la cererea pieţei

Cotată, cea mai mare rafinărie din România, Rompetrol Rafinare, parte a grupului kazah KMG Internartional, mizează pe o îmbunătăţire a rezultatelor pentru anul acesta odată cu revenirea cererii de produse petroliere. Sectorul petrolier a fost unul dintre cele mai afectate de criza sanitară, restricţiile de mobilitate lovind puternic în această industrie.

„În prima parte a anului, unul dintre obiective a fost alinierea la cererea pieţei, după un an în care mediul globlal a fost puternic afectat de efectele pandemiei de COVID-19. Dorim să fim, în continuare, competitivi şi să asigurăm produse pentru orice sector, fie că vorbim de carburanţi, de bitumurile rutiere sau de produsele petrochimice, pe care le furnizăm inclusiv celor din industria de materiale de protecţie şi sanitare“, spun reprezentanţii Rompetrol Rafinare, singura rafinărie din România cu acces direct la Marea Neagră.

Din rezultatele anului trecut, se reflectă dificultăţile din mediul de business local, dar şi din regiune, Rompetrol Rafinare fiind unul dintre cei mai mari exporatori români. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), Rompetrol Rafinare a fost al 15-lea cel mai mare exportator din România în 2020 şi cea mai mare companie petrolieră în funcţie de acest indicator. Primele locuri din clasament sunt ocupate mai ales de companiile din sectorul auto, Dacia fiind pentru încă un an cel mai mare exportator al României.

Din punct de vedere economico-financiar, exporturile Rompetrol Rafinare au fost anul trecut de 2,7 miliarde de lei, de peste două ori mai mici comparativ cu cele din 2019, dar pentru anul acesta compania şi-a bugetat o valoare de 3,4 miliarde de lei, deci o creştere de 25%.

 

În planurile de viitor, compania îşi propune un business de 9,25 miliarde de lei, cu aproape 12% mai mare faţă de cel din 2020, puternic afectat de pandemie. Totodată, Rompetrol Rafinare mizează pe o reducere a pierderilor, de la 645,8 milioane de lei anul trecut la 249 de milioane de lei anul acesta.

Dacă anul trecut, pe plan intern, cererea de carburanţi a scăzut cu 6%, pentru anul acesta primul trimestru deja a adus uşoară creştere faţă de anul trecut, perioadă în care oricum efectele crizei sanitare nu erau încă vizibile. Unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii care se vor desfăşura pe platforma rafinăriei Romepetrol din Năvodari va fi centrala de cogenerare Midia, în valoare de 140 de milioane de dolari.

Aşadar, proiectul este finanţat prin intermediul Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român alături de acţionarii săi KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, iar lucrările vor demara săptămâna viitoare.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata