Romsilva încurajează folosirea brazilor în ghivece pentru a putea fi ulterior transplantaţi şi redaţi naturii

87

Bogdan Boghian reprezentatul Direcţiei Comerciale din cadrul Regiei a declarat că  Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a pus în vânzare pentru sărbătorile de iarnă din acest an aproape 43.000 de pomi de Crăciun, la preţuri între 15 şi 35 de lei, însă încurajează folosirea brazilor în ghivece pentru a putea fi ulterior transplantaţi şi, practic, redaţi naturii, a declarat pentru AGERPRES.

„Pentru sărbătorile de iarnă din acest an în cadrul unităţilor Regiei Naţionale a Pădurilor există posibilitatea de recoltare şi valorificare a unui număr de 43.000 de exemplare de pomi de Crăciun, majoritatea din specia brad, cam două treimi, iar o treime din specia molid şi alte specii de răşinoase. Pomii de Crăciun sunt disponibili la nivelul Direcţiilor Silvice din structura Regiei. Ei provin atât din fondul forestier administrat, fiind rezultaţi în urma lucrărilor de îngrijire şi de conducerea arboretelor, dar şi din culturi specializate şi pepinierele zilnice”, susţine Boghian.

Reprezentantul Romsilva a precizat că preţurile de vânzare variază foarte mult în funcţie de mărime şi de specie. „Preţurile pornesc de la 15 lei şi ajung până la 35 de lei, însă trebuie specificat că ele nu includ cheltuielile de transport, ambalare, manipulare. Comercializarea se realizează uneori chiar şi de la locul de recoltare, din spaţii deschise, la sediile ocoalelor silvice din depozitele Regiei Naţionale a Pădurilor”, a adăugat reprezentatul Romsilva.

Din punct de vedere al mediului, Bogdan Boghian a subliniat că RNP încurajează folosirea brazilor de Crăciun în ghivece sau cu balot de rădăcină protejat, „în contextul în care ei pot fi ulterior transplantaţi şi practic redaţi naturii”. „În general, cererile sunt constante de la an la an în ceea ce priveşte solicitările care se înregistrează la Regia Naţională a Pădurilor”, a adăugat el.

În această perioadă brazii din pieţe provin din fondul forestier naţional, dar şi din import sau de la alţi producători, deoarece Romsilva vinde doar la sediile ocoalelor silvice, iar persoanele fizice au prioritate la achiziţionarea acestora. „În prezent, atât RNP, cât şi ceilalţi administratori de fond forestier au programe comune cu poliţia şi celelalte structuri abilitate ale statului pentru controlul circulaţiei materialelor lemnoase, dar şi pomilor de Crăciun în această perioadă”, a mai spus reprezentantul Direcţiei Comerciale din cadrul RNP – Romsilva, Bogdan Boghian.

Din datele RNP – Romsilva reiese că brazii cu o înălţime de până în 1,3 metri pot fi achiziţionaţi la preţul cel mai ieftin de 15 lei, iar exemplarele cu înălţimea între 2 şi 3 metri, la circa 35 de lei (cu TVA inclusă). Iar solicitările pentru exemplare de peste 3 metri înălţime sunt considerate comenzi speciale.

În prezent, Romsilva administrează, în prezent, 3,13 milioane hectare fond forestier proprietatea publică a statului, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata