Rusia se pregătește pentru o„luptă aeriană” în timp ce războiul terestre din Ucraina continuă

De Jurnalul Național Externe 93 citiri
7 min citire
Rusia ar putea intenționa să lanseze atacuri asupra Ucrainei cu o putere aeriană grea pentru a depăși un impas pe câmpul de luptă, deoarece informațiile NATO indică că Moscova adună avioane de luptă și elicoptere în apropierea graniței.

Desfășurarea aeronavelor ar însemna că este crucială introducerea sistemelor de apărare aeriană în Ucraina cât mai repede posibil, deoarece Rusia și-a intensificat ofensiva odată cu aniversarea invaziei sale, au declarat marți oficialii NATO.

Șeful american al apărării, Lloyd Austin, vorbind la sediul NATO de la Bruxelles, unde oficialii s-au întâlnit, a remarcat că apărarea antiaeriană a Ucrainei în acest moment „nu este suficientă și vom continua să împingem până când vom primi mai multe pentru că amenințarea este acolo”.

„Știm că Rusia are avioane substanțiale… și multe capacități rămase”, a spus Auston. „Vrem să ne asigurăm că au capacitatea de a se proteja în cazul în care Rusia decide să introducă forțele sale aeriene în luptă.”

Rapoartele informațiilor NATO spun că Rusia „adună avioane cu aripi fixe și rotative aproape de granița cu Ucraina”, a declarat Financial Times, citat de doi oficiali ai apărării.

„Forțele terestre ruse sunt destul de epuizate, așa că este cel mai bun indiciu că vor transforma asta într-o luptă aeriană”, a spus unul pentru Times. „Dacă ucrainenii vor supraviețui, trebuie să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și cât mai multă muniție…”.

Întrebat dacă aliații Ucrainei au discutat problema trimiterii de avioane de luptă pentru a ajuta țara în efortul său de război, Austin a spus: „Nu am niciun anunț de făcut astăzi”.

„Moment crucial”

Șefii apărării occidentali s-au întâlnit pentru a discuta atât despre noi provizii de arme către Kiev, cât și întreținerea proviziilor existente – inclusiv obuze de artilerie a căror producție nu poate ține pasul cu războiul.

Ucraina și-a reînnoit apelul pentru avioanele de luptă pentru a ajuta la frustrarea invaziei Moscovei, în timp ce înalți oficiali ai apărării au declarat că războiul cu Rusia se apropie de o etapă critică.

Ministrul Apărării Oleksii Reznikov, întrebat ce ajutor militar caută acum țara sa, le-a arătat reporterilor o imagine a unui avion de luptă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut eforturi puternice pentru avioane de luptă săptămâna trecută, când a vizitat Londra, Paris și Bruxelles-ul în doar a doua călătorie în străinătate de la invadarea Rusiei pe 24 februarie 2022. Pledoaria sa a venit la câteva zile după ce aliații occidentali s-au angajat să furnizeze Kievului tancuri de luptă.

Posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina era încă în discuție. Statele Unite au spus nu trimiterii de avioane de luptă către Ucraina, dar Regatul Unit evaluează posibilitatea și, marți, ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren a spus că furnizarea de avioane „trebuie să facă parte din considerare”.

Ollongren a spus că Kievul a cerut din Olanda avioane F-16 fabricate în SUA.

„Trebuie să dezbatem acest lucru cu partenerii noștri, și cu Statele Unite, și trebuie să ne gândim la fezabilitate”, a spus ea. „Este ceva care va dura timp și cel mai bine se face în spatele ușilor închise.”

Slovacia a declarat că este dispusă să discute despre trimiterea de avioane sovietice MIG-29 pentru a ajuta la înlocuirea pierderilor suferite de forțele aeriene ucrainene.

Dar ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că achiziționarea de muniție și sisteme de apărare aeriană este „mult mai importantă în acest moment decât discuția despre avioanele de luptă”.

Pistorius le-a spus reporterilor că pregătirea piloților cu noile aeronave și că „antrenamentul doar pentru a le zbura durează câteva luni, nu contează să predați abilitățile necesare pentru a desfășura sistemele de arme”.

Ofensive și contraatacuri

Între timp, Kremlinul a spus că NATO a continuat să-și demonstreze ostilitatea față de Rusia și devine din ce în ce mai implicată în războiul din Ucraina.

„NATO este o organizație care ne este ostilă și care dovedește această ostilitate în fiecare zi”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Încearcă tot posibilul să facă cât mai clară implicarea sa în conflictul din jurul Ucrainei.”

Moscova a afirmat că livrările de arme către Ucraina de către țările NATO țin conflictul și ridică posibilitatea unei escalade ulterioare.

Pe câmpul de luptă, luptele au continuat să dezvolte. Forțele Rusiei au presat în estul Ucrainei, în timp ce și-au consolidat liniile defensive în sud. Războiul a fost în mare parte static în lunile de iarnă, deși ambele părți vor spori atacurile atunci când vremea se va îmbunătăți.

Austin a spus că se așteaptă ca Ucraina să lanseze o ofensivă împotriva Rusiei în lunile următoare.

„Ucraina vrea să creeze un impuls… Ne așteptăm să-i vedem conducând o ofensivă cândva în primăvară”, a spus el reporterilor.

Rusia introduce un număr de noi trupe pe câmpul de luptă, dar multe sunt prost antrenate și prost echipate, a adăugat Auston.

„Ucraina are cerințe urgente pentru a o ajuta să facă față acestui moment crucial în cursul războiului. Kremlinul încă pariază că ne poate aștepta afară, dar după un an suntem la fel de uniți ca niciodată”, a spus el.

Generalul american de vârf, Mark Milley, a lovit conducerea de la Moscova, spunând că deja „a pierdut”.

„Rusia este acum un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul și rezistența ucrainene. Pe scurt, Rusia a pierdut. Au pierdut din punct de vedere strategic, operațional și tactic”, a spus Milley.

Sursa – www.aljazeera.com