S-a aprins martorul de bord Check Engine? Ce înseamnă și ce trebuie să faci în acest caz

0

Martorii de bord ne comunică, în cazul tuturor autoturismelor, indiferent de marca acestora, posibile probleme care ar putea apărea la una sau mai multe componente auto. Dacă în bordul mașinii pe care o conduci se aprinde un martor portocaliu care îți indică mesajul Check Engine, înseamnă că ai de-a face cu o situație cu care mai toți șoferii se confruntă. Interpretarea acestuia poate fi adaptată în mai multe feluri, de aceea ne-am gândit că ți-ar prinde bine să știi care sunt cauzele aprinderii sale și ce ar trebui să faci, dacă te confrunți cu o astfel de situație. Mai jos ai toate variantele posibile, așa că află ce încearcă să îți transmită mașina ta.

Sonda Lambda

Cea mai comună problemă cu care mai toate mașinile se confruntă sunt defecțiunile apărute la Sonda Lambda. Această componentă auto nu este altceva decât un senzor care asigură un consum redus de combustibil, dar are grijă și de emisiile poluante rezultate în urma arderii combustibilului, prin limitarea acestora cât mai mult posibil. Când Sonda Lambda se defectează, primul simptom este acela că mașina nu mai „trage” ca înainte. Cauzele pentru care Sonda Lambda ajunge să se strice pot fi multiple, însă cea mai comună dintre acestea este calitatea proastă a combustibilului cu care alimentezi, care deteriorează în timp și alte componente auto, cum ar fi catalizatorul. De vină pentru defectarea sondei mai pot fi și șoselele murdare sau condițiile meteo nefavorabile, adică precipitațiile abundente.

Dacă mecanicul auto îți recomandă schimbarea Sondei Lambda, nu ai motive de îngrijorare, pentru că o poți comanda în câteva secunde, alături de alte piese auto online de la ePiesa de care ai putea avea nevoie pentru a te bucura de călătorii fără peripeții.

Sistemul de frânare

O altă cauză a aprinderii martorului de bord Check Engine ar mai putea fi orice problemă apărută la sistemul de frânare. De cele mai multe ori, sistemul ABS poate avea defecțiuni, ceea ce nu ți-ar permite să oprești roțile autoturismului tău în timp util sau te-ai putea confrunta cu o derapare, din cauză că roțile ar frâna o singură dată pe o suprafață nesigură, așa cum este cazul gheții sau a unei șosele acoperită cu apă. Ar fi indicat să testezi cât mai curând dacă mașina ta poate frâna în condiții de siguranță, altfel nu îți recomandăm să îți continui călătoria.

Injectoare

Coșmarul oricărui șofer începe cu problemele apărute la injectoare. Un set de injectoare noi sau recondiționate va avea nevoie de o cheltuială serioasă, așa că martorul Check Engine aprins în bord ți-ar putea face un serviciu, anunțând că e cazul să treci pe la mecanicul tău de încredere cât mai curând posibil. Practic, martorul nu este altceva decât un cod de avarie, pe care acesta îl va putea identifica imediat. Specialistul va putea face diagnoza corectă cu ajutorul aparaturii pe care o are la dispoziție și te va îndruma să faci reparațiile necesare până nu este prea târziu.

Ce alte defecțiuni ar putea avea mașina ta

Când vezi acest martor aprins, poate fi vorba despre o problemă la sistemul electric, la senzorii motorului, precum cel de volantă, de presiune a carburantului sau de turație, ori a evacuării, la admisie, la cutia de viteze. În concluzie, dacă ți s-a aprins în bord martorul Check Engine ai face bine să îți programezi cât mai curând o vizită la service-ul auto, pentru că problemele cu care s-ar putea confrunta mașina pe care o conduci ar putea fi cu adevărat serioase.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close