S-a descoperit apă pe planeta Marte

De Jurnalul Național Călătorii Externe Tech Utile 231 citiri
3 min citire
Principalul element al vieții este apa. Fără ea, oamenii nu pot exista nici pe Pământ și nici în alte părți ale Universului. Acesta este motivul pentru care, primul punct de interes al omenirii, indiferent de locul explorat, este să găsească prețioasa apă.

Cum cea mai apropiată planetă din sistemul solar, Marte, pare să aibă, la rândul ei, „un mare canion”, element natural intrigant pentru oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană, aceștia au decis să-l exploreze în detaliu cu ajutorul ExoMars Trace Gas Orbiter.

Pe Marte s-au găsit „cantități semnificative de apă”

Înainte de ExoMars Trace Gas Orbiter au existat și alte nave orbitale care au încercat să găsească răspunsul la întrebarea: „Există apă pe Marte?”. Iar dacă toate cele de dinainte au reușit să găsească cantități infime, sub praful marțian, descoperirea făcută de ExoMars Trace Gas Orbiter este una cu adevărat uimitoare, care alimentează speranța că, într-o bună zi,  oamenii ar putea locui pe Marte.

În prezent, „Cu Trace Gas Orbiter putem privi până la un metru sub acest strat de praf și putem vedea ce se întâmplă cu adevărat sub suprafața lui Marte  și, în mod esențial, să găsim oaze bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare”, a declarat Igor Mitrofanov, cercetătorul telescopului cu neutroni FREND, într-o declarație acordată presei.

Noua descoperire vine să confirme ceea ce se speră, încă de la primele explorări ale omului în spațiu: pe Marte există apă. „Am descoperit că o parte centrală a Valles Marineris este plină de apă – mult mai multă apă decât ne așteptam. Seamănă foarte mult cu regiunile de permafrost ale Pământului, unde apa înghețată persistă permanent sub solul uscat din cauza temperaturilor scăzute constante”.

Cu toate astea, oamenii de ştiinţă au mai spus că, în viitorul apropiat, vor face o serie de alte teste pentru a observa dacă apa descoperită este potabilă, sau nu.

Aşadar, indiferent de rezultatele testelor viitoare, descoperirea este una extrem de importantă, de vreme ce stă la baza dovezii irefutabile că Marte a fost, cândva, o planetă vie, poate chiar populată de ființe.