”Săptămâna de lucru de 40 de ore a murit”

De Jurnalul Național Lifestyle Locuri de muncă 220 citiri
3 min citire
Pandemia a influențat semnificativ modul nostru de lucru. Foarte mulți patroni au conștientizat faptul munca din birou nu mai este fiabilă și au acceptat desfășurarea activității de la distanță, din orice colț al țării. Schimbările din spate sunt însă mai profunde decât atât.

Astfel, Drew Houston este un miliardar american, cunoscut mai ales din poziția de fondator a Dropbox, serviciul de stocare și partajare a fișierelor din cloud. Din această poziție, într-un interviu acordat celor de la CNN, omul a oferit mai multe detalii legate de modul în care vede noua realitate de la locul de muncă, post-pandemie.

 

Aşadar, ”Săptămâna de lucru de 40 de ore a murit”

În opinia miliardarului Drew Houston, cel puțin angajaţii cu studii superioare vor scăpa pentru totdeauna de ”navetele extenuante” din trecut. În plus, vor avea mai mult control asupra modului în care își programează ziua. În opinia șefului Dropbox, impactul „enorm” al pandemiei de COVID-19 asupra modului în care oamenii muncesc va fi comparabil cu cel al tehnologiilor mobile și de cloud.

„Văd de asemenea că săptămâna de muncă la birou de 40 de ore – un artefact al muncii în fabrică – va deveni în sfârșit un lucru al trecutului”, a adăugat Houston. „Locul de muncă va fi oriunde va avea loc munca iar săptămâna de muncă va fi oricând poate munci mai bine fiecare persoană”, a spus el, adăugând că se va observa creșterea numărului de locuri de muncă la distanță, iar asta va duce va duce la atragerea mai multor angajați talentați din afara centrelor urbane.

Dar, tranziția spre noul stil de lucru va veni însă și cu probleme. Companiile vor fi nevoite să se asigure că au cultura organizațională adecvată cât și manageri suficient de buni pentru a motiva angajații să își finalizeze sarcinile fără a fi monitorizați constant, atunci când se află în celălalt capăt al mapamondului. Ca referință, comentarii similare privind declinul săptămânii de muncă de 40 de ore au fost făcute anterior și de miliardarii Richard Branson, Carlos Slim și Jack Ma, printre alții.