Se estimează că Inteligența Artificială va afecta 40% din locurile de muncă la nivel mondial

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 239 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Inteligența artificială (AI) va afecta aproximativ 40% din locurile de muncă la nivel mondial, spune șefa FMI, Kristalina Georgieva. Iar economiile avansate vor fi mai afectate decât cele în curs de dezvoltare.

În viziunea sa, „În cele mai multe scenarii, AI va înrăutăți probabil inegalitatea globală”.

Astfel, într-o postare pe blog, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a estimat că aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate ar putea fi afectate de inteligența artificială, în timp ce doar aproximativ 30% din locurile de muncă din economiile în curs de dezvoltare ar putea fi afectate, relatează Business Insider.

Mai mult, Georgieva a spus că inteligența artificială ar putea duce la reducerea salariilor și a angajărilor, precum și la apariția unor noi forme de inegalitate.

În acest context, aceasta a făcut apel la factorii de decizie politică să ia măsuri pentru a atenua impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii. Aceste măsuri ar putea include investiții în educație și formare profesională, precum și crearea de sisteme de siguranță socială pentru lucrătorii afectați.

În opinia sa, economiile avansate vor fi mai afectate din cauza „capacității AI de a avea un impact asupra locurilor de muncă înalt calificate”, a spus Georgieva.

Însă, FMI nu este singurul care lansează semnale de alarmă cu privire la AI. În martie 2023, Goldman Sachs a afirmat într-un raport că AI ar putea afecta peste 300 de milioane de locuri de muncă.

Apoi, vicepreședintele LinkedIn, Annesh Raman, a declarat, într-un interviu din noiembrie 2023, că inteligența artificială va reduce valoarea competențelor tehnice, făcând mai importante competențele sociale.

Profesiile cele mai amenințate de inteligența artificială până în 2030

Se estimează, de asemenea, în previziunile pe piața muncii privind angajările, în contextul evoluției inteligenței artificiale, până în 2030. Cererea de forță de muncă va crește în 9 din 23 de sectoare, în timp ce pentru alte grupuri profesionale se va înregistra o încetinire a cererii.

Cele mai solicitate profesii, în domeniul inteligenței artificiale, până în 2023, vor fi regizorii și psihologii. Crupierii, la risc.

În ceea ce privește profesiile, inginerii industriali și de management (+6,8%) și fizicienii (+4,5%) vor fi cei mai căutați. Regizori (+5,9%), compozitori (+3,2%), psihologii de dezvoltare și educaționali (+2,4%), arhitecții (+2,1%) și planificatorii, arhitecții peisagiști și specialiștii în restaurarea și conservarea terenurilor (+2,0%) vor avea, de asemenea, mai multe oportunități.

În rândul funcțiilor de top din organizații vor crește oportunitățile pentru antreprenori și manageri în domeniul afacerilor și serviciilor personale (+4,5%), precum și pentru directorii și managerii din departamentul financiar și administrativ (+3,2%).

Pe de altă parte, cea mai mare scădere se referă la inspectorii profesioniști, cu -6,4%, dar nu stau mai bine nici vânzătorii la distanță (-6,3%), operatorii de centrală telefonică (-6,0%) și crupierii (-5,8%), potrivit celui mai recent studiu ManpowerGroup-EY-Sanom.

Profesiile liberale vor fi afectate de inteligența artificială

De asemenea, impactul va afecta administrația publică, cu o scădere estimată pentru tehnicienii de servicii publice pentru eliberarea de certificate și documente personale de 3,9%.

Angajații de la ghișee ar putea, de asemenea, să înregistreze o reducere a oportunităților de angajare.

Pentru angajații din domeniul vânzării de bilete, se estimează o modificare de -2,3%.

Angajații din domeniul prelucrării textelor (dactilografi, stenografi și profesii asimilate) au întâmpinat, de asemenea, dificultăți, cu un -1,8%.

De asemenea, în pericol din cauza repetitivității sarcinilor zilnice se află contabilii, pentru care declinul până în 2030 este estimat la 1,7%, și operatorii de inspecție, circulație și formare a trenurilor.

Profesia medicală, impactată de dezvoltarea AI

Printre categoriile care pun cel mai mult sub semnul întrebării utilizările IA se numără avocații.

În urmă cu câteva săptămâni, ABA (American Bar Association) a înființat un grup de lucru pentru a aborda aplicarea învățării automate în profesia de avocat, iar ANF, asociația națională italiană de criminalistică, a organizat o conferință pe această temă, explicând cum aproape 50 % din serviciile juridice vor fi afectate de IA.

Din datele unui studiu realizat în SUA în anul 2017, aproximativ 40-50% din timpul unui medic este petrecut în așa-numita muncă de „birou”. Timp care ar putea fi eliberat datorită sistemelor de inteligență artificială. Cu toate acestea, pentru a realiza o asistență medicală îmbunătățită de inteligența artificială, ar fi necesar să se investească masiv în formare și să se familiarizeze halatele albe cu noile instrumente disponibile.

Un indiciu al vitezei cu care inteligența artificială schimbă piața vine de la Linkedin, platforma de rețele profesionale. Ponderea anunțurilor de angajare în limba engleză care menționează Gpt sau ChatGpt a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Mai mult, din decembrie 2022 până în septembrie 2023, conversațiile legate de inteligența artificială, tot pe Linkedin, au crescut cu 70% la nivel global.

Sursa – www.antena3.ro