„Se simte ca un coșmar”: supraviețuitorii ciclonului Freddy plâng în Malawi

La patru zile după ce Grace Mastala a fost forțată să-și părăsească casa de la poalele comunității Soche Quarry de la baza unui deal din capitala comercială a Malawii Blantyre, ea încă își caută fiul de 13 ani, mort sau viu.

Mama și copilul au fost despărțiți de ciclonul Freddy, o furtună record care și-a făcut loc în țara din Africa de Sud și vecinul său din estul Mozambic weekendul trecut.

Până joi, au existat peste 300 de decese documentate în ambele țări și aproape 90.000 de persoane au fost strămutate, deoarece casele lor au fost măturate.

Mastala, care lucrează ca menajeră, se îndrepta spre casă luni, în jurul orei 11 dimineața, când alunecări de noroi au venit hohote pe dealul Soche, întrerupându-i călătoria.

„A fost chiar în fața mea, a fost înfricoșător”, a povestit joi mama a doi copii pentru Al Jazeera. „Din fericire, unii oameni din zonă care fugeau au reușit să-mi prindă fiica, dar fiul meu nu a fost niciodată cu ei.”

Organizația Mondială de Meteorologie a declarat că ciclonul care s-a format în februarie în largul coastei de nord a Australiei înainte de a se îndrepta către sud-estul Africii, ar putea fi cea mai lungă furtună din emisfera sudică.

În vecinul Mozambic, oficialii raportează că cel puțin 20 de persoane au murit de când ciclonul a ajuns sâmbătă seara în orașul-port Quelimane.

„Avem nevoie de ajutor”

Freddy, care s-a risipit acum, a provocat devastări pe scară largă în Malawi, inclusiv asupra infrastructurii critice. Drumurile au fost întrerupte și stâlpii de electricitate au căzut, potrivit Electricity Generation Company Limited (EGENCO).

Malawi a declarat stare de urgență.

„Chiar dacă ciclonul a dispărut, se așteaptă ca țara să continue să primească ploi abundente de-a lungul zonelor de pe malul lacului, care ar putea declanșa inundații rapide”, se arată joi într-un comunicat al Departamentului pentru Managementul Dezastrelor, DODMA.

De asemenea, școlile au fost închise în Blantyre și în întreaga regiune de sud a Malawi. În consecință, 165 de tabere au fost construite în curțile școlilor și în sălile de clasă din oraș pentru a oferi adăpost gospodăriilor afectate.

Malinga Namuku, managerul taberei școlii primare Manja din inima orașului, a spus că cei care doresc bine și organizațiile nonprofit au oferit mult sprijin sub formă de mâncare și haine.

„Sperăm că mai mult sprijin va continua să vină, deoarece oamenii de aici sunt prea mulți”, a spus el. „Am cerut guvernului să ne găsească un loc undeva cu corturi ridicate pentru că nu știm cât timp vor sta oamenii aici, deoarece școlile trebuie să continue, în special pentru orele de examen”.

În timpul unei vizite în zonele afectate de miercuri, președintele Lazarus Chakwera a declarat o perioadă de doliu național de 14 zile.

În discursul său, Chakwera a spus că a autorizat eliberarea a 1,6 miliarde de kwacha (1,5 milioane de dolari) pentru a-i ajuta pe malawienii afectați de ciclon.

„Deja vă pot spune că acești bani nu vor fi suficienți”, a spus el. „Nivelul de devastare cu care avem de-a face aici este mai mare decât resursele pe care le avem la dispoziție.”

Președintele a făcut apel la comunitatea internațională să „te rog să ne privești cu atâta favoare pentru că avem nevoie de ajutor”.

Unii cetățeni privați, companii multinaționale, precum și Națiunile Unite și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională au început să demonstreze o oarecare uşurare.

Organizația Națiunilor Unite a lansat miercuri o declarație în care indică faptul că a oferit sprijin pentru înființarea unui centru operațional de urgență în Blantyre pentru coordonarea umanitară între guvern și ONG-uri.

ONU a declarat că „oferă, de asemenea, sprijin logistic esențial, inclusiv transport pentru operațiuni de căutare și salvare, precum și pentru a transporta lucrători umanitari, echipamente și provizii către comunitățile care au fost blocate de inundații și alunecări de teren, precum și provizii și echipamente medicale pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare pentru a răspunde nevoilor imediate de sănătate”.

Unii dintre supraviețuitorii ciclonului Freddy într-o tabără din Blantyre, Malawi (Rabson Kondowe/Al Jazeera) „Se simte ca un coșmar”

Mulți dintre cei 5.000 de oameni care și-au căutat refugiu la Manja sunt tulburați. Unii și-au pierdut casele și abia au scăpat în viață.

Yohane Pangani, tot din Soche, a reușit să evadeze chiar înainte ca casa pe care o împărțea cu nouă rude să fie cuprinsă de alunecări de noroi.

„Am pierdut totul, casa noastră a dispărut, dar suntem recunoscători că fiecare dintre noi are încă viață și am ajuns cu toții în această tabără”, a spus tânărul de 25 de ani.

Înainte de a părăsi zona, Pangani a lucrat alături de prietenii săi pentru a salva șapte persoane, inclusiv o femeie însărcinată, îngropate în alunecări de noroi. El urma să înceapă un program la un colegiu de formare pentru profesori din Blantyre în aprilie, dar acum trebuie să aștepte mai mult, deoarece ciclonul a perturbat viața în oraș.

Belita Freyal, o mamă de șase copii în vârstă de 45 de ani, se afla sâmbătă la piață, vânzând legume, când a văzut că se apropie inundațiile. Ea a intrat în panică și a fugit, lăsând în urmă toate bunurile și suferind răni în acest proces.

Inundațiile i-au spălat fermele de legume, principala sursă de venit pentru familia ei, iar ea este acum îngrijorată de cum să-și ramburseze datoriile pe care le-a asumat pentru afacerea ei.

„Sunt fericită că familia mea este în siguranță, dar sunt și îngrijorată pentru că afacerea a fost pâinea și untul pentru familia mea, având în vedere că soțul meu este fără muncă”, a spus ea pentru Al Jazeera.

Între timp, luni după-amiază, Mastala a ajuns la Manja cu un singur copil lângă ea și de atunci îl caută pe cel dispărut.

— Nu știu unde este fiul meu, spuse ea, sumbră. „Tocmai vin de la Queen Elizabeth (Spitalul Central) să văd dacă poate fi tratat în secții. M-am dus chiar la morgă să văd dacă îi pot găsi cadavrul acolo.”

În cursul zilei, cadavrele au fost aduse în tabără pentru ca supraviețuitorii să le poată identifica. Fiul ei nu era printre ei.

Pentru Mastala, să cerceteze ruinele lăsate în urmă de ciclon este greu, dar este agravată de știrea că fiul ei nu a fost încă găsit și familia ei este fără adăpost.

„Nu-mi permit să trec mai departe de asta”, a spus ea, cu lacrimile curgându-i pe obraji. „Unde mă voi duce când va fi timpul să părăsesc tabăra? Totul se simte ca un coșmar.”

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata