Se stabileşte o cupolă de aer cald peste Europa

De Jurnalul Național Actuale Meteo 78 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
Săptămâna viitoare, Europa se pregătește pentru prima sa perioadă de vreme caldă în această vară, iar Germania și regiunile nordice așteaptă temperaturi neobișnuit de ridicate. din precizările climatologilor, un lucru este incontestabil: recordurile de căldură se bat constant.

Europa ar putea avea o altă vară cu călduri foarte mari

Riscul de valuri de căldură în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august) îi îngrijorează pe organizatori cu privire la siguranța sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară cu temparaturi foarte mari, fiind lansate noi estimări privind valurile de căldură. Orașele europene se pregătesc să se adapteze la căldura extremă.

Au fost deja 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

În aceste condiții, meteorologii au avertizat că Europa ar putea avea o altă vară neobișnuit de fierbinte, poate chiar cea mai fierbinte înregistrată până acum, notează Euronews.

Ne putem aștepta la o vară extrem de caldă pe tot continentul?

Când vine vorba de valuri de căldură sau de condiții meteorologice extreme, nimeni nu poate ști exact ce va urma, dar meteorologii au deja niște indicii din perioadele anterioare.

În opinia sa, ”Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu luni înainte și chiar cu săptămâni și uneori zile”, spune Tamsin Green, un meteorolog de la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Acest lucru se explică prin faptul că vremea în Europa este extrem de schimbătoare, cu nenumărați factori de influență. Meteorologii pot, totuși, să analizeze modelele meteorologice și datele pentru tendințele generale, inclusiv mediile lunare ale temperaturii. În prezent, se pare că iunie, iulie și august au toate tendințele peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Tamsin Green.

Vremea de pe continent variază foarte mult, ceea ce face dificil de prezis unde ar putea fi o ”vară fierbinte”. Dar este posibil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei, potrivit meteorologilor.

Europa de Vest ar putea înregistra precipitații medii în iunie, în timp ce în iulie, în sudul Europei, ar putea fi precipitații peste medie, dar condiții mai uscate în est. În luna august, ar putea fi mai arid pentru o mare parte a continentului. Dar acestea sunt doar estimări medii, ceea ce înseamnă că ar putea exista modificări majore sau extreme la aceste condiții.

Ce influențează vremea în Europa?

O mulțime de factori diferiți influențează vremea schimbătoare a Europei. Lumea se află în prezent într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Nino și La Nina. Climatologii estimează că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii.

Astfel, ”În ultimele luni, temperaturile aerului și oceanele sunt încă astronomic ridicate. Încă persistă”, a adăugat Green.

Deși El Nino este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte globale. Precum ”un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei. Astfel, dacă într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Există, totuși, un factor care joacă un rol major în verile din ce în ce mai calde ale continentului. Este vorba despre schimbările climatice.

În prognoza sa, ”Un factor de netăgăduit, care nu poate fi ignorat, este că batem constant recordurile de căldură. Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut aprilie 2024 devenind a 11-a lună la rând cu cea mai ridicată temperatură din istorie”, a mai spus Green

Practic din anul 1991, Europa se încălzește de două ori mai mult decât media globală, potrivit datelor recente ale Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM) și agenției UE pentru climă Copernicus (C3S). Continentul ”nu face excepție” când vine vorba de consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru reducerea emisiilor și pentru a renunța la combustibilii fosili.

Concret, 23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură de pe continent au avut loc din 2000, iar cinci au fost în ultimii trei ani.

Sursa – playtech.ro