Sherpa salvează un alpinist malaezian în „zona morții” din Everest

De Jurnalul Național Externe Lifestyle 122 citiri
3 min citire
Gelje Sherpa l-a găsit pe malaezian atârnând de o frânghie și tremurând într-o zonă în care temperaturile pot scădea sub minus 30C (86F).

Un alpinist din Malaezia a supraviețuit cu puțin timp la Muntele Everest, după ce un ghid Sherpa nepalez l-a coborât de sub vârf într-o salvare „foarte rară” la mare altitudine, potrivit unui oficial guvernamental.

Gelje Sherpa, în vârstă de 30 de ani, conducea un client chinez către vârful de 8.849 de metri (29.032 de picioare) al Everestului pe 18 mai, când l-a văzut pe alpinist malaezian agățat de o frânghie și tremurând de frig extrem în zona numită „zona morții”. , unde temperaturile pot scădea la minus 30 de grade Celsius (86F) sau mai mici.

Gelje l-a transportat pe alpinist la 600 de metri (1.900 de picioare) în jos din zona Balconului până la Colul Sud, timp de aproximativ șase ore, unde Nima Tahi Sherpa, un alt ghid, s-a alăturat salvarii.

„L-am înfășurat pe alpinist într-o saltea de dormit, l-am târât pe zăpadă sau l-am purtat pe rând pe spate în tabăra III”, a spus Gelje.

Un elicopter care folosea o linie lungă l-a ridicat apoi din tabăra trei de 7.162 de metri (23.500 de picioare) până la tabăra de bază.

„Este aproape imposibil să salvezi alpiniști la acea altitudine”, a declarat oficialul Departamentului de Turism Bigyan Koirala pentru agenția de presă Reuters. „Este o operație foarte rară.”

Gelje a spus că și-a convins clientul chinez să renunțe la încercarea de a ajunge la vârf și să coboare muntele, spunând că este important pentru el să-l salveze pe alpinist.

„Salvarea unei vieți este mai importantă decât rugăciunea la mănăstire”, a spus Gelje, un budist devotat.

Tashi Lakhpa Sherpa de la compania Seven Summit Treks, care a furnizat logistică alpinistului malaezian, a refuzat să-l numească, invocând confidențialitatea clientului său. Alpinistul a fost pus pe un zbor spre Malaezia săptămâna trecută.

Nepal a emis un record de 478 de permise pentru Everest pentru sezonul de alpinism din martie-mai din acest an.

Cel puțin 12 persoane au murit pe munte în acest an – cel mai mare număr din ultimii opt ani – inclusiv Awang Askandar Ampuan Yaacub, un ofițer superior în forța de apărare civilă din Malaezia, care a murit în timp ce a urcat pe munte final la începutul acestei luni.

Un al doilea malaezian, Muhammad Hawari Hashim, în vârstă de 33 de ani, care se afla în aceeași expediție cu Awang Askandar, a ajuns pe vârf, dar a fost dat dispărut a doua zi, pe 19 mai. El nu a fost încă găsit, deși dronele au fost folosite pentru a încerca și localizează-l.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,