Sindicaliştii din Cercetare şi Proiectare cer Parlamentului să intervină pentru sprijinirea domeniului

105

Pentru că Guvernul a renunţat la obligaţia alocării a 1% din PIB pentru finanţarea domeniului Cercetării Ştiinţifice – Dezvoltării Tehnologice, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România (FSLCPR) solicită Parlamentului se se sesizeze şi să interpeleze Guvernul cu privire la acest lucru,  se menţionează într-un comunicat remis luni de FSLCPR.

În opinia sa, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România consideră că Guvernul actual are ca obiectiv eliminarea şi umilirea personalului din domeniul Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice.

„(…) o dată cu instalarea guvernului PNL (…) se stabilea ca primă grijă a guvernanţilor desfiinţarea Ministerului Cercetării şi Inovării şi comasarea lui cu Ministerul Educaţiei Naţionale sub denumirea de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. De asemenea, s-a renunţat la obligaţia alocării 1% din PIB pentru finanţarea domeniului Cercetării Ştiinţifice – Dezvoltării Tehnologice, OUG 1/2020 amânând aplicarea acestei prevederi până în 2022. Al doilea obiectiv al actualilor guvernanţi, care are legătură şi cu vechile guvernări (conform programului Coaliţiei pentru Dezvoltarea României – CDR), este eliminarea cercetătorilor, personalului din cercetare, atât prin umilirea acestor profesionişti, cu încălcarea prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului şi a Codului de Conduită de Recrutare a Cercetătorului, cât şi prin măsuri administrative”, se precizează în comunicatul FSLCPR.

În acest context, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România este nemulţumită de evaluarea cercetătorilor din România de către experţi străini.

„Numirea în funcţii de conducere numai a cadrelor universitare, echivalarea unilaterală a titlurilor didactice cu cele ştiinţifice, introducerea experţilor străini la diferitele evaluări, invocând subiectivismul cercetătorilor români sunt numai câteva exemple în acest sens. Mai mult, acuzaţia noastră este susţinută şi de modificarea, în regim de urgenţă a Ordinului de Ministru privind Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, consiliu care este condus de dl. prim ministru, unde cercetătorii au fost înlocuiţi cu reprezentanţii clientelei universitare”, potrivit comunicatului.

Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România,  solicită adoptarea următoarelor acţiuni urgente:

  • revenirea la structura de Minister al Cercetării şi Tehnologiei pentru activitatea de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, retragerea Memorandum-ului M.E.C. aprobat în Guvern în 14 mai 2020;
  • abrogarea ordinelor de ministru privind activitatea de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltarea Tehnologiei emise în perioada decembrie 2019 până în prezent (modificarea Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, a Contractului de finanţare privind Programul Nucleu şi finanţarea Instalaţiilor şi Obiectivelor Speciale de Interes Naţional ş.a.);
  • interpelarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale privind încălcarea drepturilor sindicale şi a acţiunilor de hărţuire a lucrătorilor din institutele/unităţile de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltarea Tehnologiei pe motiv de apartenenţă sindicală dar şi pentru sesizarea încălcărilor drepturilor legale în institutele şi unităţile de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltarea Tehnologiei.

Dar, pentru adoptarea mai multor măsuri destinate opririi procesului de desfiinţare a Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare din România solicită sprijin politicului prin:

  • promovarea în Parlament a proiectului de lege propus de FSLCPR privind modificarea şi completarea O.G. 57/ 2002, aprobată cu completări şi modificări cu Lg. 324/ 2003 – Legea Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice;
  • implementarea prevederilor Cartei Europene a Cercetătorului şi Codului de conduită în Recrutarea Cercetătorului şi ale Manualului Frascati revizuit în 2015, pentru sectorul Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice;
  • sesizarea Parlamentului şi Comisiei Europene privind situaţia reală a Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice din România;
  • interpelarea Guvernului pentru lipsa răspunsului (legal) la solicitările de prezentare a situaţiei domeniului şi la demersurile legale, conform actelor normative în vigoare; sprijin privind sesizarea organelor abilitate ale statului, referitor la acţiuni vizând securitatea României, prin sabotarea activităţii de Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltarea Tehnologiei româneşti, individual şi/sau în grup organizat.
Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner