Soluţie inovativă a cercetătorilor de la Universitatea „Dunărea de Jos” – săpun din ulei alimentar rezidual

Foto: adevărul.ro
0 3

Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au realizat un săpun din ulei alimentar rezidual, denumit DanubEcoSoap, cu care au obţinut locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative, informează, marţi, biroul de presă al instituţiei de învăţământ

Este vorba despre un săpun obţinut din ulei alimentar rezidual, deşeu insuficient valorificat în prezent pe piaţa românească, spune instituţia de învăţământ.

Implicaţi în acest proiect a fost echipa coordonată de prof. dr. habil. Rodica Mihaela Dinică şi este alcătuită din farmacist drd. Anna Busuioc (Cazanevscaia), chimist drd. Maria Daniela Ionică (Mihăilă) şi chimist doctorand Andreea-Veronica Botezatu (Dediu).

„Uleiul care se strânge în gospodărie, şi care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare şi diferite uleiuri esenţiale extrase la noi în laborator. Se obţine un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziţie şi ulei de palmier originar din Camerun”, a explicat Rodica Dinică.

La competiţia organizată de Primăria Galaţi au participat şase echipe, din care cinci au fost alcătuite din studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ zece săpunuri solide de 100 grame sau cinci litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în şcoli, grădiniţe, instituţii de interes public”, a declarat Rodica Dinică.

Aceasta a precizat că ideea este în curs de brevetare. În plus, proiectul câştigător va beneficia de o perioadă de incubare a afacerii, livrată de partenerii proiectului atât din mediul academic cât şi din mediul privat.

„Putem valorifica, în condiţii de laborator, uleiul rezidual de la Cantina studenţească. Însă dorim, în amintirea Fabricii de săpun Apollo de la Galaţi, să facem din această idee o afacere de succes”, a mai spus Rodica Dinică.

De altfel, competiţia face parte din Proiectul BluAct, având ca principal obiectiv promovarea antreprenoriatului sustenabil în domeniul economiei maritime şi fluviale, stimularea inovării şi crearea de noi locuri de muncă.

Aşadar, BluAct, finanţat prin programul UE URBACT III, constituie o reţea de şapte oraşe portuare europene, respectiv: Piraeus (Grecia), Matosinhos (Portugalia), Burgas (Bulgaria), Mataro (Spania), Ostend (Belgia), Salerno (Italia) şi Galaţi (România) înfiinţată cu scopul de a împărtăşi bunele practici privind antreprenoriatul din economia albastră.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata