Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri, îngreunează lupta împotriva pandemiei

330

În prezent, Germania şi alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19, prin blocarea suspendării brevetelor pentru vaccinuri, consideră administratorul Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP), Achim Steiner.

‘Drepturile de proprietate intelectuală sunt un impediment pentru producţia şi distribuţia accelerate de vaccinuri’, a declarat joi, Achim Steiner pentru agenţia dpa.

Deşi există întotdeauna îngrijorări legate de astfel de eforturi, ‘faptul că există un risc, nu constituie un motiv pentru a nu acţiona chiar acum’, a spus diplomatul german.

Ridicarea brevetelor trebuie avută în vedere ca una din măsurile care să îndrepte inegalitatea flagrantă în ce priveşte distribuţia de vaccinuri, a subliniat el.

Preşedintele american Joe Biden a avansat recent ideea suspendării brevetelor.

Astfel, Germania şi Marea Britanie şi-au unit recent forţele la summitul G7 din Cornwall pentru a-şi reitera opoziţia faţă de ridicarea brevetelor spre a permite producţia fără licenţă de vaccinuri, în ţări în curs de dezvoltare.

În opinia sa, cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că aceasta nu este o soluţie pentru a face vaccinurile accesibile mai multor oameni.  Companiile au nevoie de creativitate şi inovaţie, iar protejarea brevetelor este o precondiţie pentru aceasta.

Germania şi Marea Britanie găzduiesc pe teritoriile lor companiile BioNTech şi AstraZeneca, doi producători de succes de vaccinuri împotriva coronavirusului.

În viziunea lui Achim Steiner, comunitatea internaţională nu a reuşit anul trecut să pună la dispoziţie fonduri suficiente pentru programul COVAX, iar ţările cele mai sărace sunt acum dependente de statele care produc vaccinuri şi deţin patentele pentru ele.

În acest context, ‘Aceasta nu este o situaţie bună, în care să ne aflăm ca familie globală şi comunitate de naţiuni’, a mai afirmat responsabilul ONU.

În această luptă cu pandemia, promisiunea asumată de statele G7, de a oferi cel puţin un miliard de doze până la mijlocul lui 2022, înseamnă probabil ‘prea puţin şi prea tardiv’ din perspectiva celor în nevoie, dar pare de asemenea greşit să fie condamnate guvernele pentru faptul că acordă prioritate propriilor populaţii, a mai afirmat Steiner.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata